Кървава равносметка: Най-малко 2345 цивилни са убити от началото на войната в Украйна

Москва твърди за над 1 млн. украинци, които са преминали на руска територия

08.05.2022 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева

Ожесточени боеве в Източна Украйна. Сражения има в Херсон, Николаев, Одеса. Десетки загинаха след като руски ракети удариха училище в град Белогоровка в Луганска област. В подземието на сградата са се криели от бомбите много местни хора.  

Взривът събаря сградата и избухва пожар. В този момент в мазето на училището са се криели около 90 души. Около 30 от тях са спасени изпод развалините. Три часа е отнело на пожарникарите, за да потушат пламъците. Белогоровка се намира близо до контролирания от правителството град Северодонецк, където в предградията се водят тежки боеве. 

А в Мариупол бяха евакуирани всички жени, деца и възрастни от завода "Азовстал" – последната украинска крепост в пристанищния град.

"Спасихме повече от 300 жени, деца и възрастни, изведохме всички цивилни от Азовстал. Сега се подготвяме за втория етап от евакуацията – да изведем тези, които са ранени, нашите военни, нашите герои, които защитават Мариупол", каза президентът Зеленски.

В металургичния комбинат остават последните украински военни, които продължават да се борят при екстремни условия. 

От началото на инвазията на 24 февруари ООН регистрира най-малко 2345 цивилни загинали и близо 3000 ранени в Украйна. Твърди се, че над 12 милиона души са напуснали домовете си от началото на войната. А по данни на Москва малко повече от 1 милион души, сред тях 205 000 деца, са преминали на руска територия.

Лондон и Берлин обявиха нови пакети финансова помощ за Киев. А украинският президент Зеленски ще участва във видеоконферентна връзка на срещата на Г7. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК