САЩ: Северна Корея подготвя ядрен опит

Това ще е първият такъв тест от 2017 г. насам

07.05.2022 | 10:00 Редактор: Искра Ангелова
САЩ: Северна Корея подготвя ядрен опит

Северна Корея подготвя ядрен опит, който ще бъде извършен още този месец. Това ще е първият такъв тест от 2017 г. насам, съобщава Държавният департамент на САЩ. Американските експерти обявиха публично своята оценка на фона на нарастващото напрежение САЩ - Северна Корея, която извърши серия от ракетни тестове.

"Съединените щати смятат, че Пхенян подготвя своя полигон за изпитания в Пунги-ри и още този месец ще е готова да проведе тестове там", каза заместник-говорителят на Държавния департамент Джалина Портър, цитиран от "Труд".

"Тази оценка е в съответствие с последните публични изявления на КНДР. Споделихме тази информация със съюзници и партньори и ще продължим да координираме действията си с тях", допълни Портър.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Япония и Южна Корея този месец и се очаква опасенията относно Пхенян да бъдат основна тема на разговори.

Посещението на американския президент може да съвпадне с провеждането на ядрения тест или с встъпването в длъжност на 10 май на новоизбрания президент на Южна Корея Юн Сук Йол, който обеща да заеме по-твърда позиция спрямо Пхенян.

Северна Корея демонстрира незначителен интерес към възобновяването на преговорите с администрацията на Байдън.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК