Недостигът на олио вече е световен проблем - какво следва?

Ситуацията в Украйна предизвика една от най-сериозните продоволствени кризи след Втората световна война

07.05.2022 | 11:08 Редактор: Искра Ангелова
Недостигът на олио вече е световен проблем - какво следва?

Ситуацията в Украйна предизвика една от най-сериозните продоволствени кризи след Втората световна война, пише в свой анализ турският в-к Hürriyet, цитиран от "ИноСми". Европа вече ограничи продажбите на слънчогледово олио, а Индонезия - износа на палмово масло. Какво следва?

Двете основни причини за проблема

Поради кризата в Украйна, светът е изправен пред една от най-тежките продоволствени кризи след Втората световна война. От една страна - изменението на климата, от друга страна - затварянията заради епидемията от коронавирус, които към момента се изразяват и в дефицит на слънчогледово олио и палмово масло.

Преди конфликта, Украйна и Русия реализираха около 60% от световния износ на слънчогледово олио. Фактът, че заради бойните действия доставки от Украйна не се осъществяват, също и вероятността в страната тази година да няма посеви, утежняват кризата още повече.

Ограничения на продажбите

Във Великобритания вече много хранителни магазини са въвели ограничения за продажбата на слънчогледово олио на човек.

В Германия в социалните мрежи се появяват множество снимки на празни рафтове в хранителни магазини.

В големи европейски страни като Испания и Италия се съобщава за ограничения на продажбите на олио и други растителни масла в редица магазини.

Решението на Индонезия

Недостигът на слънчогледово олио води до по-високи цени и на други растителни масла. На фона на протестите заради покачването на цените на палмовото масло в Индонезия, която страна е най-големият производител на палмово масло в света, ръководството на държавата реши да прекрати износа на продукта за неопределено време.

Индонезия, която осигурява 60% от световното производство на палмово масло и употребява една трета от този обем, изпитва недостиг на растителни масла за храна, тъй като производителите се насочват към износ в чужбина поради нарастващите цени на световните пазари.

От козметиката до шоколада 

Палмовото масло е продукт с много широк спектър на употреба - от шоколадови изделия до козметика, от почистващи продукти до биогорива.

Трудностите при производството и доставките на основните растителни масла за храна принуждават производителите да търсят алтернативни "формули" при производството на добре познатите ни храни - от бисквити до майонеза.

Освен това, необичайно високите температури през миналото лято в Канада, стигащи до 50 градуса, се отразиха отрицателно върху отглеждането на рапица, и съответно на производството на рапично масло. А Канада е първа в света за този продукт.

Недостигът на хранителни масла в глобален мащаб повишава цените им, а това оказва натиск за повишаване на инфлацията като цяло.

Влияят много фактори 

В същото време, светът се опитва да предвиди кога ще приключи продоволствената криза, съществена част от която е дефицитът на растителни масла. В своите прогнози относно промените в ситуацията с доставките на растителни масла (основно олио), международни експерти обръщат внимание на периода след прибиране на реколтата в Северното полукълбо, т.е. края на лятото - началото на есента.

Обаче на прогнозите ще повлияят и много други фактори, като климатичните условия, какви площи ще засадят фермерите и какви ще бъдат добивите, и разбира се, въпросът - конфликтът в Украйна ще приключи ли скоро.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК