Притеснително: Европа се превръща в център за производство и доставки на кокаин

Белгия е водещ център на индустрията и обработката на кокаинова паста

06.05.2022 | 17:11 Редактор: Теодора Патронова
Притеснително: Европа се превръща в център за производство и доставки на кокаин

Европа все повече се превръща в център за производство и трансгранични доставки на кокаин към други региони в света, освен че е голям потребителски пазар, съобщават агенции на ЕС и предупреждават за разширяващата се индустрия на метамфетамини, предава Ройтерс.

След канабиса кокаинът е най-потребяваният наркотик в Европа с милиони потребители и продажби за около 10,5 млрд. евро през 2020 г., показва съвместен доклад на Европол и Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA).

Европейският пазар расте, движен от по-голямото производство в Южна Америка и от разширяващите се възможности за обработка на суровите наркотици в Европа. Те може да нараснат още повече с разработването на нови кокаинови продукти за пушене, се казва в доклада. 

Белгия е в центъра на индустрията в Европа, сочат данни на агенциите на ЕС. Това е страната в съюза, която е заловила най-много кокаин през 2020 г., последната за която са налични данни. Общият обем е достигнал 70 тона, като по-голямата част от наркотиците са заловени в пристанищния град Антверпен. За сравнение Нидерландия, която е на второ място в Европа по засечени кокаинови пратки, е заловила 49 тона.

Белгия е и водеща страна в обработката на кокаинова паста наред с Нидерландия и Испания, сочи докладът, който цитира данни от иззети големи количества химически прекурсори за производство на кокаин и информация за инсталациите за преработка.

Четете повече по темата в investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
7
преди 2 години
ОТРОВАТА ТА ДЕМОКРАЦИЯТА Сигнализирай за неуместен коментар