Поканата на Путин за Г-20 - главоболие за Байдън, Зеленски не е потвърдил участие

Още през март американският лидер призова Русия да бъде изключена от Г-20

06.05.2022 | 11:51 Редактор: Искра Ангелова
Поканата на Путин за Г-20 - главоболие за Байдън, Зеленски не е потвърдил участие

Опитите на САЩ да представят Русия като глобален "измамник" се изправиха пред реалност, в която не всички партньори на Вашингтон са готови да обърнат гръб на Москва, което се превърна в истинско "главоболие" за президента Джо Байдън, пише The Washington Post, цитиран от руския сайт "ИноСми".

Още през март американският лидер призова Русия да бъде изключена от Г-20 и да не допуска президента Владимир Путин да участва в икономическата среща на върха в средата на ноември в Индонезия, която председателства тазгодишната среща на Г-20. Байдън добави, че ако други страни не са съгласни с изключването на Русия, тогава Украйна трябва поне да бъде поканена.

В петък индонезийският президент Джоко Уидодо потвърди, че е поканил Путин на срещата на върха и каза също, че е отправил покана до украинския президент Владимир Зеленски. Според Уидодо Джакарта иска да обедини Г-20 и да се противопостави на разцеплението.

И Путин прие поканата на Индонезия да присъства на срещата на върха на Г-20. Зеленски от своя страна потвърди, че е получил покана, но все още не е потвърдил присъствието си. Освен това не е ясно дали украинският лидер, който почти виртуално се обръща към света от два месеца, ще може да дойде лично.

Именно тук, както отбелязва The Washington Post, Байдън е изправен пред много трудна дилема. Трябва ли шефът на Белия дом да участва в среща на върха със световен лидер, когото нарече военнопрестъпник. Или Байдън трябва да изпрати някой друг в Индонезия, който да го замести. Или може би Съединените щати ще бойкотират изцяло срещата на върха, отстъпвайки едно от основните международни икономически събития на Китай и Русия.

Въпреки това е "почти немислимо" Байдън да отхвърли възможността да присъства на голяма международна икономическа среща на върха в Азия. И със сигурност не във време, когато последиците от пандемията все още тежат върху световната търговия и инфлацията е международно явление, което може да повлияе на междинните избори за Конгрес през ноември 2022 г.

Изданието смята, че Белият дом има начини да гарантира, че Байдън и Путин рядко ще окажат на една и съща снимка. Освен това не е необходимо да се провежда двустранна среща. Не бива обаче да забравяме, че на Г-20 се прави групова снимка на лидерите, а на срещата на върха, която ще протече под мотото "Възстановете се заедно, възстановете се по-силно", може да има други "неудобни и непланирани сблъсъци".

Решението на Уидодо да покани Путин, според The ​​Washington Post, не е било шок за Вашингтон. В крайна сметка Г-20 включва Китай, Индия, Саудитска Арабия и Южна Африка, които до известна степен се противопоставиха на санкциите, наложени от САЩ срещу Русия за специална операция в Украйна, пише "Труд".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години