Русия тества ракети "Искандер", способни да носят ядрен заряд

Тренирани са операции в условията на радиационно и химическо заразяване

05.05.2022 | 10:23 Редактор: Тодор Петров
Русия тества ракети

Русия съобщи, че армията ѝ е извършила в Калининград електронно симулирани пускове на ракети, способни да носят ядрен заряд, предаде Франс прес.

В сряда, по време на военни маневри в руската Калининградска област, разположена между Полша и Литва, Русия симулира електронни пускове на мобилни балистични ракети "Искандер", способни да носят ядрен заряд, заяви в комюнике руското министерство на отбраната. 

Руските сили отработваха единични и залпови удари по мишени, изобразяващи ракетни установки, летища, защитени инфраструктури, военно оборудване и командни постове на въображаем противник, уточни ведомството. След електронните изстрелвания на ракети военните предприеха маневра с цел смяна на позицията, за да предотвратят евентуален ответен удар, се посочва в текста.

Бойните части тренирали освен това "операции в условията на радиационно и химическо заразяване". В учението участвали над 100 военнослужещи.

Според наблюдатели, през последните дни руската държавна телевизия се опитва да направи използването на ядрени оръжия по-приемливо в очите на обществеността, съобщи БТА.

"От две седмици слушаме по телевизията, че ядрените силози трябва да стоят отворени", заяви във вторник Дмитрий Муратов, главен редактор на руски независим вестник и лауреат на Нобелова награда за мир, осъждайки действията на руската пропаганда.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК