"Болшой театър" свали представления на режисьори, обявили се против войната

Решението предизвика недоволството на притежателите на билети за тях

02.05.2022 | 20:15 Редактор: Искра Ангелова

Руският "Болшой театър" отмени представления на двама режисьори, обявили се против войната в Украйна, предаде Ройтерс.

От афиша за този месец са свалени операта "Дон Паскуале" на Тимофей Кулябин, както и балетното представление "Нуреев" на Кирил Серебренников. Не се посочва причина за това решение.

В профила си в Instagram Кулябин изрази солидарност с Украйна и осмя начина, по който Русия описва действията си там. В публикацията режисьорът показа версия на обработена корица на "Война и мир" на Лев Толстой, на която първата дума на заглавието е заменена със "Специална операция" - термин, който Кремъл използва за нашествието.

Серебренников пък заяви в интервю за телевизионния канал "Франс 24" миналия месец, че "е съвсем очевидно, че Русия започна войната" и тя разбива сърцето му.

"Война е, убиват се хора, това е най-лошото нещо, което някога може да се случи с цивилизацията, с човечеството... Това е хуманитарна катастрофа, реки от кръв", заяви той.

И двамата режисьори в момента се намират извън Русия, отбелязва Ройтерс, цитирана от "Труд".

Вместо "Дон Паскуале" и "Нуреев", на сцената на "Болшой театър" ще бъдат изиграни "Севилският бръснар" и "Спартак".

Решението за отпадането от афиша на двата спектакъла предизвика недоволството на притежателите на билети за тях. Много от хората искаха да знаят причините за това.

"Какво неуважение към зрителите и артистите", възмути се жена, представила се с името Валерия, в канала на Болшой театър в Telegram.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК