100 украинци са се евакуирали успешно от "Азовстал"

3 руски ракети "Оникс" удариха пистата на летището в Одеса

01.05.2022 | 18:55 Редактор: Здравко Черкезов

Евакуация на цивилни е в ход от последната украинска крепост в пристанищния град Мариупол – заводът "Азовстал". Според Киев 100 украинци са успели да напуснат металургичния комбинат вече са в безопасност. В същото време продължава обстрелът на руската армия на юг и изток. Сирени за въздушна тревога звучат в Одеса и Николаев. 

Конвой от автомобили на ООН и Червения кръст пристигнаха в района на "Азовстал". В часовете на затишие 20 жени и деца са успели да се евакуират. Това е голяма стъпка напред, след като последните опити за евакуация се провалиха. 

Според Русия обаче бройката на евкауираните е по-голяма и група от 14 души са пристигнали в център за временно настаняване в село Безимене в Донецка област от Азовстал. Нови сателитни снимки на завода показват, че много от сградите са напълно разрушени от руските удари. Експлозии имаше и в Николаев и Одеса.

3 ракети "Оникс" бяха изстреляни и удариха пистата на летището в Одеса. Тя е напълно разрушена и няма да може да се използва. Няма жертви. 

Руската рубла се въвежда от днес като парична единица в окупирания от Русия Херсон. Кметът на града, който сега е свален от руските власти, заяви, че не вярва това да е възможно, докато единствената работеща банкова система в региона е украинска, а не руска. 

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси направи изненадващо посещение в Киев и се срещна със Зеленски. Тя определи визитата като израз на благодарност за "борбата на Украйна за свобода".

"Вашата борба е борба в името на всеки. Решени сме да сме до вас докато борбата свърши", заяви Пелоси.

"Благодарен съм ви за този сигнал за силна подкрепа от Съединените щати. Аз като президент, нашият екип и народът на Украйна оценяваме високо този жест. Това показва, че Съединените щати днес са лидер в силната подкрепа за борбата на Украйна срещу руската агресия", каза украинският президент Володимир Зеленски.

А на север продължава разчистването на оставените от руснаците мини. От службата за бедствия разпространиха кадри, на които се вижда как кучето Патрон помага като надушва останали снаряди и мини в разрушения град Чернигов. 

Два месеца след началото на войната, Националната опера в град Лвов отново отвори врати за балетния спектакъл "Жизел". Преди светлините да бъдат изгасени и завесата да се вдигне, посетителите бяха предупредени, че в случай на въздушна тревога, спектакълът ще бъде прекъснат всички ще слязат в бомбоубежище. И въпреки големия интерес много места в залата останаха празни, защото  бомбоубежището може да побере само 300 души.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК