Русия засилва натиска си в източните и южните райони на Украйна

Руските войски са ударили жп линия за снабдяване на войските

30.04.2022 | 13:39 Редактор: Теодора Патронова

Руските сили засилват натиска си в източните и южните райони на Украйна, особено около град Харков, за да установят пълен контрол. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че се опитва да унищожи Донбас и всички, живеещи там. И посочи, че пристанищният град Мариупол от един от най-развитите градове в региона, сега се е превърнал в руски концентрационен лагер сред развалините.

Мощни експлозии разтърсиха втория по големина град Харков. Пламъци се издигаха до ранните часове на днешния ден от индустриалната зона. Президентът Зеленски определи ситуацията като критична, но подчерта, че украинските войници постигат тактически успехи. И обвини Москва, че се опитва да унищожи целия Донбас и неговото население.

"Затова защитата на нашата земя, на нашия народ, е буквално битка за живот. Ако руските нашественици успеят да осъществят намеренията си дори частично, те разполагат с достатъчно артилерия и авиация да превърнат целия Донбас в развалини, както направиха с Мариупол", предупреди той. 

Селата в Харковска област изглеждат така сякаш през тях е преминал смерч – отнесени покриви, развалини. Виктор е сред засегнатите от руските въздушни удари. Не може да познае как изглежда родното му село.

"Хората вечеряха, всичко беше нормално и изведнъж почнаха да ни бомбардират", разказа той.

Руските войски са ударили жп линия за снабдяване на войските в източната част на страната. Москва потвърди, че нейните военни са нанесли въздушен удар в Киев по време на посещение на генералния секретар на ООН, когато там беше и българската делегация. А в района около Киев, откъдето се изтеглиха руските военни, опасността не е отминала. Сапьори разчистват оставените от руснаците мини.

Украинският президент заяви, че все още е отворен за мирни преговори с руския си колега. Но има голям риск те да се провалят на фона на продължаващата руска агресия. И днес от завода Азовстал се издигат черни облаци. А евакуацията на цивилни оттам се провали. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимна
преди 2 години
Българка е точна! Нито едните, нито другите. Постоянно преследват интереси, та интереси. Ами такива като нас, какво правим, ла.паме му.хите........ Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 2 години
Русия да смаже фашистите украинци. Това трябва да стане. Запада да залезе, най-вече американците. Те са в дъното на всички войни .... Какво напрАвиха в Сирия, Ирак, ...а в България, докараха хората до просешка тояга. Убиха нашата икономика. Не съм и за Русия , тя пък е унищожила историята ни, но и сащ също. Да им се върне мръсната и гадна политика. Така да бъде! Сигнализирай за неуместен коментар