fallback

ЕС възнамерява да запази капацитета си за производство на ваксини за бъдещи здравни кризи

ЕС е в състояние да произвежда еквивалента на 3 до 4 млрд. ваксини годишно

27.04.2022 | 22:40 Автор: Ваня Кузманова

Европейският съюз възнамерява да запази основната част от капацитета си за производство на ваксини, който бе значително развит поради пандемията от Ковид-19, за да може да се справя с бъдещи здравни кризи, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от Франс прес.

След безпрецедентно увеличаване на производствения капацитет, ЕС е в състояние да произвежда еквивалента на 3 до 4 млрд. ваксини годишно. 

В скоро време Брюксел ще обяви търг за производители, разполагащи с производствени мощности в Европа, които да ги поддържат в състояние да произвеждат ваксини в голям мащаб по три различни технологии (базирани на информационна РНК, на рекомбинантен протеин или на вирусен вектор).

"Трябва да се подготвим за различни сценарии и това да стане координирано. Импровизацията, фрагментарността не са опции", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Шинас, цитиран от БТА. 

Ситуацията в борбата с Kовид "предлага на държавите-членки възможността да засилят здравното наблюдение, системите си за здравеопазване и общата си подготвеност" за бъдещи пандемии, обясни ЕК.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback