Страните от Г-20 създават глобален фонд за готовност при пандемия

Фондът най-вероятно ще бъде позициониран в Световната банка

21.04.2022 | 23:30 Редактор: Жаклина Иванова
Страните от Г-20 създават глобален фонд за готовност при пандемия

Страните от Г-20 постигнаха принципно съгласие да създадат глобален фонд за готовност при пандемия, който вероятно ще бъде позициониран в Световната банка, съобщи Ройтерс.

САЩ и Индонезия настояха за такъв фонд, който да помогне на света да бъде по-подготвен за справяне с бъдещи пандемии, но някои изразиха притеснения, че такъв инструмент може да отслаби Световната здравна организация (СЗО) или други глобални механизми в здравеопазването.

Въпреки това изявлението на Индонезия, която е председател на Г-20 за 2022 г., след срещите на финансовите министри на групата във Вашингтон потвърди, че Г-20 е "постигнала консенсус" относно създаването на нов фонд за справяне с липсата на финансиране в готовност за бъдеща пандемия, превенция и действие, предаде БТА.

Според властите в Джакарта най-ефективният вариант ще бъде да се създаде фонд, служещ като финансов посредник, който ще бъде към Световната банка, а детайлите по него трябва да бъдат финализирани до срещата на здравните министри от Г-20 през юни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК