Край на ограниченията срещу Ковид-19 в Шотландия: Премахнаха маските на закрито

Хората без симптоми няма да бъдат карани да си правят редовни тестове

18.04.2022 | 17:13 Редактор: Теодора Патронова
Край на ограниченията срещу Ковид-19 в Шотландия: Премахнаха маските на закрито

В Шотландия бе премахнато изискването за носене на маски в обществения транспорт и повечето места на закрито. С това на практика бе сложен край на всички останали ограничения във връзка с Ковид-19. Правителството обаче продължава да препоръчва маските, където бъде преценено, че е необходимо.

От днес се променя и системата за тестване и защита. Хората без симптоми няма да бъдат карани да си правят редовни латерални тестове. В сравнение с Англия, Шотландия забави с около месец премахването на маските.

Това обаче става ден след като първият министър на Шотландия Никола Стърджън бе докладвана в полицията, че се е появила без маска на закрито по време на водена от нея политическа кампания. Стърджън е била заснета във фризьорски салон без маска да се ръкува с клиенти.

Говорител на Шотланската национална партия коментира по случая, че Стърджън е била поканена в салона, когато и минавала по улицата и че в момента, в който е осъзнала, че е без маска, веднага си е сложила такава. Това не е първи случай на критика срещу Стърджън, съобщи БНР.

През декември 2020 година първият министър на Шотландия се извини за нарушение на правилата, когато свали маската си на погребение. Тогава тя нарече инцидента "глупава грешка".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК