"Великден на войната": Папа Франциск призова за примирие в Украйна

Светият отец проведе тържествената литургия за възкресение на живо пред хиляди вярващи

17.04.2022 | 18:50 Редактор: Жаклина Иванова

За примирие в Украйна призова днес папа Франциск. За първи път от две години насам Светият отец води тържествената литургия за възкресение на живо пред хиляди вярващи, събрали се на площад "Свети Петър" във Ватикана. Днешният празник за всички католици той определи като "Великден на войната".

Площадът бе украсен с хиляди цветя - дарение от холандски цветари, а събралите се вярваща очакваха с вълнение кулминацията на литургията - пасхалното послание и благословията към града и света - Урби ет Орби, отправена от Папа Франциск от централната ложа на базиликата.

"Това трябваше да е моментът, в който да се хванем ръка за ръка, да обединим сили и средства. Вместо това, ние потвърдихме, че у нас все още живее духът на Каин", каза папа Франциск.

В речта си папата осъди войната в Украйна и призова за мир по целия свят в дните, белязани от ужасите на военните конфликти. И помоли световните лидери да чуят призивите за мир по време на този "Великден на войната".

"Нека да има мир в Украйна, тежко измъчвана от насилието и унищожението на жестоката и безсмислена война, в която бе въвлечена", изтъкна папа Франциск.

На традиционната обиколка с папамобила си след месата Светият отец благослови малки деца и бебета, вдигнати на ръце от родителите им, с надежда за здраве и благоденствие.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
За примирие, ама Русия да се предаде. Както ЕС настоява за решаване на македонския въпрос, ама България да отстъпи. Сигнализирай за неуместен коментар