Захарова: Българското правителство ще отговаря на въпросите на моряците от "Царевна"

Българите ще питат защо властите им подкрепят Украйна, заяви говорителят на руското МВнР

16.04.2022 | 22:15 Редактор: Елеонора Танева
Захарова: Българското правителство ще отговаря на въпросите на моряците от

Случаят с кораба "Царевна", чийто екипаж беше евакуиран от района на Донецк, ще породи въпроси у българите защо властите им подкрепят Украйна. Това написа в канала си в Telegram официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова.

На 13 април 15 членове на екипажа на кораба - 14 от които граждани на България - бяха евакуирани в Донецк, откъдето се прибират у дома.

"Сега, членовете на семействата на българите ще се завърнат благополучно у дома. И вероятно ще имат въпроси към тяхното правителство: защо то наказва онези, които ги спасиха и подкрепя украинците, които застрашиха живота и здравето им", написа Захарова, цитирана от ТАСС.

Тя посочва, че моряците ще се завърнат у дома благодарение на действията на руските и донецките въоръжени сили. Захарова подчерта, че украинските националисти държат чужди граждани като заложници. 

"Погазвайки всички норми на международното хуманитарно право, те използват като жив щит не само цивилни украинци, но и чужденци", подчерта говорителят на МВнР на Русия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК