Русия с нови заплахи: Вашингтон и НАТО наливат масло в огъня на конфликта

Заплахата е заради новата американска помощ за Украйна на стойност $800 млн.

16.04.2022 | 13:49 Редактор: Жаклина Иванова

Русия с нова заплаха към Запада. Москва е изпратила официална дипломатическа нота до Съединените щати, в която предупреждава, че доставките на оръжия от Вашингтон и НАТО за Украйна наливат масло в огъня на конфликта и могат да доведат до непредвидими последици.

А украинският президент за първи път посочи броя на загиналите украински военни за 52 дни война - близо 3000. Загиналите руски военни обаче, уточни той, са близо 6 пъти повече.

"Москва иска от Съединените щати и съюзниците им да спрат безотговорната милитаризация на Украйна", подчерта говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.  

Заплахата е заради новата американска помощ за Украйна на стойност 800 милиона долара, включително 155-милиметрови гаубици, дронове за брегова охрана, бронирани бойни машини и противотанкови оръжия. Германия ще отпусне повече от 1 милиард евро военна помощ.

В интервю за Си Ен Ен украинският президент Володимир Зеленски даде отчет за украинските военни жертви - между 2500 и 3000. Киев твърди, че руските убити военни са около 19-20 хиляди.

"Около 10 хиляди украински военни са ранени и е трудно да се каже колко от тях ще оживеят", каза Зеленски.

А броят на цивилните жертви е по-трудно да се изчисли.

"Много е сложно да се говори за цивилните, тъй като в южната част на нашата страна, където градовете и селата са блокирани - Херсон, Бердянск, на изток Мариупол, и районът на изток, където се намира Волноваха - ние просто не знаем колко хора са загинали в тази зона, която е блокирана", коментира украинският президент.

Зеленски допусна, че Русия може да използва ядрено оръжие. Екипите на Световната програма продоволствена програма към ООН не могат да достигнат до обсадения Мариупол, както и до подложения на тежки бомбардировки Николаев.

Експлозии се чуха и тази сутрин в Киев и в западния град Лвов. Кметът на столицата Виталий Кличко призова жителите да се укриват, а напусналите Киев, засега да не се връщат. Напрежението там отново се покачи, след като Москва даде заявка за продължаване на огъня, след потъването на флагмана на руския Черноморски флот - ракетният крайцер "Москва".

Високопоставен служител на Пентагона потвърди версията на украинските военни, че корабът е бил потопен от украински ракети. Русия твърди, че инцидентът е причинен от експлодирали боеприпаси на борда. На практика Русия не може да изпрати нов военен кораб в Черно море, тъй като, според конвенцията от Монтрьо, Турция държи проливите Босфорът и Дарданелите затворени за военни кораби по време на конфликт.

Очаква се и посещение на украинския премиер Денис Шмигал и делегация от правителството във Вашингтон по време на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 2 години
Запомнете, че всичко се връща на този свят. Защо правите война, това в срамно в 21 век. Сащ и Англия ще затънат надълбоко.... Сигнализирай за неуместен коментар