Русия към Запада: Ще има "непредвидими последствия" заради въоръжаването на Украйна

Москва е поискала от САЩ и съюзниците им "да спрат безотговорната милитаризация на Украйна"

16.04.2022 | 08:21 Редактор: Жаклина Иванова
Русия към Запада: Ще има

Русия е предупредила Съединените щати и други държави, че ще има "непредвидими последствия", ако Вашингтон и НАТО продължават да въоръжават Украйна, информира "Вашингтон пост", позовавайки се на дипломатически документ, изпратен от руските власти.

Информацията бе потвърдена от руска страна. Говорителят на външното министерство Мария Захарова посочи пред агенция Интерфакс, че Москва е поискала от Съединените щати и съюзниците им "да спрат безотговорната милитаризация на Украйна".

По-рано американският президент Джо Байдън одобри сериозно разширяване на обхвата на оръжията, предоставяни на Украйна. Новата помощ на стойност 800 милиона долара включва дронове за брегова охрана, бронирани бойни машини и противотанкови оръжия.

Германия ще отпусне повече от 1 милиард евро военна помощ за Украйна, на фона на твърденията на Киев, че не получава достатъчна подкрепа от Берлин. Средствата ще бъдат включени в допълнение към бюджета за тази година и ще бъдат използвани основно за осигуряване на военна техника, предаде БНР.

ООН призова да бъде осигурен достъп до украинците, блокирани във военните зони с цел осигуряване на храни за тях. От Световната програма по прехраната съобщиха, че от началото на войната е била доставена помощ за 1,4 милиона души в Украйна, но организацията се нуждае от безопасен коридор за изпращане на храни за 2,3 милиона души. Екипите на Световната програма по прехраната не могат да достигнат до обсадения Мариупол, както и до подложения на тежки бомбардировки Николаев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК