ЦРУ предупреди: Русия може "от отчаяние" да използва тактическо ядрено оръжие

Руската военна доктрина включва принципа "ескалиране за деескалиране"

15.04.2022 | 13:20 Редактор: Здравко Черкезов
ЦРУ предупреди: Русия може

Военните неуспехи в Украйна могат да принудят президента Путин да прибегне до използването на тактическо ядрено оръжие. Шефът на ЦРУ предупреди за опасността, която САЩ приемат много сериозно, пише DW.

ЦРУ смята, че във войната в Украйна Русия може да реши да използва маломерно ядрено оръжие с малка мощност. Възможно е "от отчаяние" или заради военните неуспехи в Украйна руският президент Владимир Путин да прибегне до използването на тактическо ядрено оръжие или такова с ниска мощност, заяви в четвъртък директорът на ЦРУ Уилям Бърнс. Той допълни, че САЩ са загрижени във връзка с тази заплаха и я приемат сериозно. Същевременно Бърнс подчерта, че засега "няма много практически доказателства" за това, че Москва може да подготвя използването на такова оръжие.

Русия разполага с арсенал от тактически ядрени оръжия, които имат по-малка мощност от американските бомби, хвърлени над Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война.

С каква тактическа ядрена мощ разполага Русия

Руската военна доктрина включва принципа "ескалиране за деескалиране", предвиждащ употребата на ядрено оръжие с ниска мощност за първи удар за възстановяване на предимството, ако в случай на конвенционален конфликт със Запада Русия изостане.

Идеята е този ясен знак да разколебае противника и той да отстъпи, за да не рискува взаимно унищожение при евентуална ескалация на конфликта и превръщането му в ядрена война, водена с много по-мощни, стратегически ядрени оръжия.

Категорията тактическо или маломерно ядрено оръжие включва боеприпаси, предназначени за употреба на бойно поле. Според експерти Русия разполага с около 2 000 такива боеприпаса, които могат да се насочват от въздух, море и суша.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 2 години
Първи да паднат агресорите. Така да бъде! Тази цивилизация си отива, защото е пропита от алчност и агресори. Може би е за добро, така ще оставим природата и животните на спокойствие. Сигнализирай за неуместен коментар