Администрацията на Байдън предоставя повече разузнавателни данни на Украйна

Така ще могат да се противопоставят на военните части на Москва

14.04.2022 | 10:14 Редактор: Ваня Кузманова
Администрацията на Байдън предоставя повече разузнавателни данни на Украйна

Администрацията на американския президент Джо Байдън се стреми да разшири значително разузнавателните данни, които предоставя на украинските сили, за да могат те да се противопоставят на военните части на Москва в окупираните от Русия Донбас и Крим - част от промяната в подкрепата на САЩ, която включва и нов пакет за подпомагане на сигурността с по-тежко въоръжение.

Новите указания за разузнаването се случват в момент, в който Белият дом заяви, че ще изпрати на Киев допълнителни оръжия на стойност 800 млн. долара, включително артилерия, бронетранспортьори и хеликоптери, за да помогне на украинските сили да задържат голяма руска офанзива в източната част на страната, която се очаква да се разгърне през следващите дни.

Решението за споделяне на повече разузнавателни данни и предоставяне на артилерия бележи промяна в подхода на администрацията на Байдън към конфликта и се случва след седмици, в които Киев искаше от САЩ и съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор да предоставят танкове, самолети и друго тежко въоръжение, за да отблъсне Русия, която нахлу в Украйна през февруари, пише The Wall Street Journal.

Русия пренасочва войските си към Южна и Източна Украйна, където постигна ранни успехи през първите седмици на инвазията. Украйна използва затишието в бойните действия, за да отправи призиви към Запада за повече оръжия и санкции срещу Русия.

Администрацията на Байдън вече е предоставила хиляди противотанкови оръжия Javelin, зенитни системи Stinger и други оръжия на бойното поле. Администрацията обаче постави границата за изпращане на бойни самолети на Украйна, което според опасенията на Белия дом може да накара Русия да смята Вашингтон за воюваща страна в конфликта. Тя не се съгласи и с призивите на Украйна САЩ и страните от НАТО да установят забранена за полети зона над

Повече по темата четете в Investor.bg 

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК