Дъщерите на Путин - живот в мистерия и проекти за милиарди, финансирани от Кремъл

Руският президент никога не споменава имената им

13.04.2022 | 12:11 Редактор: Искра Ангелова
Дъщерите на Путин - живот в мистерия и проекти за милиарди, финансирани от Кремъл

Те са висшистки, владеят по няколко европейски езика и са живели в Дрезден като деца. Това са публично известните факти за Мария Воронцова и Катерина Тихонова - двете дъщери на руския президент Владимир Путин.

Макар животът им да е обвит в мистерия, напоследък двете попаднаха в центъра на общественото внимание. Причината е, че Европейският съюз и САЩ искат да ги включат в списъка със санкционираните лица заради войната, която Русия води в Украйна.

Проектите им са получили "милиарди от Кремъл"

Според официалната биография на руския президент Мария е родена през 1985 г., малко преди семейството им да се премести в Дрезден, където Путин работи за КГБ. В тогавашния източногермански град през 1986 г. е родена втората му дъщеря Катерина. Путин е женен за майка им - бившата стюардеса Людмила - от 1983 г. до 2014 година.

Според публикации в руските медии Мария Воронцова е ендокринолог, работи в медицински изследователски център, който изследва терапии за лечение на рак. Според някои източници тя е съсобственик на центъра.

"Воронцова ръководи финансирани от държавата програми, които са получили милиарди долари от Кремъл за генетични изследвания", съобщава Министерство на финансите на САЩ. Тя е омъжена за холандския бизнесмен Йорист Йост Фаасен, който по информация на BBC е работил за "Газпром". Предполага се, че двамата са разделени, предава DW.

Тихонова - учен и професионален танцьор

По информация на американското министерство на финансите 35-годишната ѝ сестра Катерина Тихонова е експерт в сферата на технологиите и работи за "руската държава и отбранителна индустрия". Тя ръководи проекта Innopraktika за изграждане на научен и изследователски център към Московския държавен университет. Преди години Катерина Тихонова привлече вниманието на руските медии като акробатична танцьорка. Смята се, че тя е била омъжена за банкера Николай Шамалов, но двамата са се раздели през 2018 година.

През 2011 година "Форбс" обяви Шамалов за един от най-младите милиардери в Русия. Разследване от 2015 г. на "Ройтерс" изчисли стойността на активите на семейството на Тихонова на около 2 млрд. долара.

Путин не споменава имената им

През 2020 г. Путин обясни в интервю, че не желае да коментира семейството си поради причини, свързани със сигурността. В миналото, без да дава подробности, той е разкривал, че има и внуци.

"Всеки човек има право на собствена съдба, те живеят собствен живот и го правят с достойнство", заяви той по адрес на семейството си на пресконференция през 2015 година. Путин твърди, че дъщерите му "не са свързани с политиката и бизнеса". В редките случаи, в които споменава дъщерите си, руският президент отказва дори да назове техните имена. Това обаче не ги предпази от западните санкции.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК