Бесарабските села остават почернени: Българи умират, защитавайки Украйна

"Тежко ни е, но сме щастливи, че те са истински защитници", сподели Кристина Сараин

12.04.2022 | 18:10 Редактор: Теодора Патронова

Бесарабски българин е загинал на фронтовата линия в Украйна. 20-годишният Иван Минков е защитавал град Чернигов. Смелият млад мъж не е единственият етнически българин, загубил живота си в боевете за Украйна.

Така украинското село Криничное в Одеска област изпраща 20-годишния Иван Минков - един от героите от войната, дал живота си в защита на Украйна. Отдавайки му почит, и веейки знамето, за което Иван пожертва живота си. Бесарабският българин е загинал в третия ден на войната, докато отбранява северния град Чернигов. Иван оставя майка си и брат си в Криничное, известно сред българите като Чушмелия. Бесарабската българка Кристина разказва, че познава майката на смелото 20-годишно момче - Лена.

Ожесточените боеве за Чернигов започват от първия ден на войната. И взимат стотици жертви. В първите дни обаче благодарение на защитниците на града, сред които и Иван, част от населението му успява да го напусне. Дни след това градът пада под руски контрол. Едва месец след това украинската армия отново успява да влезе в него. И открива десетки жертви. Затова едва сега тялото на Иван е върнато в родното му място. Не са малко и жертвите на войната сред бесарабските българи.

"Много ни е тежко да приемаме това, че нашите българи умират. Но сме щастливи, че нашите българи защитават Украйна и че те са истински защитници", подчертава бесарабска българка в Одеса Кристина Сараин.

И разказва за още случаи.

"Вчера беше погребението на едно момче, бесарабско българче, той живееше в Измаил", обясни тя.

Кристина не бяга, защото градът ѝ, който се намира на 150 км от Одеса, има нужда от нея - работи като фармацевт.

"Много хора се нуждаят от моята помощ и не мога да остана у дома. Не мога и да отида в друга страна, защото моята страна има нужда от мен", каза още Кристина.

Засега в Одеса е спокойно, макар перлата на украинското Черноморие да е притаила дъх в очакване на нападение. А бесарабските села остават почернени, след като са изпратили младите си момчета - смелите герои на войната.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Хелия
преди 2 години
Светла памет на това прекрасно, смело момче! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 4
Ники
преди 2 години
Браво? Но какво ни интересува. Да направят паметник в негова чест. Сигнализирай за неуместен коментар