ООН разследва насилие срещу жени и деца в Украйна, Великобритания погва Путин

В Мариупол 90% от сградите са разрушени

12.04.2022 | 13:45 Редактор: Искра Ангелова

Великобритания проверява използвано ли е химическо оръжие при руските атаки в Мариупол. 10 000 вече са жертвите в пристанищния и град. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му не разполага с необходимите оръжия, за да спаси Мариупол и отново призова за военна помощ. А ООН настоява за разследвания на насилието срещу жени и защита на децата в Украйна.

Мариупол - невралгичната точка на войната, в момента е сринат, 90% от сградите са разрушени, а по данни на кмета на града повече от 10 000 са жертвите. Бройката им обаче може да се окаже и много по-голяма.

"Моят приятел беше убит при руска атака. Аз видях как той просто беше взривен", сподели украинският полицай Юри.

Украинските власти съобщават, че руските сили се прегрупират близо до източната граница. И изразиха опасения, че скоро руските военни могат да поемат контрола над Мариупол. Появиха се твърдения от членове на украинското военно формирование "Азов" за употреба на химическо оръжие от страна Русия срещу населението на Мариупол.

"Пострадали са няколко души и имат ясни признаци на отравяне с химически вещества, в момента са в задоволително състояние. Те са със симптоми зачервяване на лицето, повишено кръвно налягане, сухота в гърлото", каза командирът на батальона Андрей Билецки

А Великобритания започва разследване на твърденията за химическа атака в пристанищния град.

"Информациите сочат, че руските сили може да са използвали химически агенти при нападение срещу населението в Мариупол. Всяка употреба на химически оръжия би представлявала брутална ескалация в този конфликт, ние ще потърсим отговорност от Путин и неговия режим", заяви британският външен министър Лиз Тръс.

Украински пехотинци споделиха прощално видео от Мариупол, като заявиха, че ще останат отдадени на Украйна докрай. В обсадения град обаче не им били доставени боеприпаси. За липса на необходимите оръжия каза и президентът Зеленски.

"Десетки загинали в Мариупол. Русия няма да спре офанзивата си. Няма надежда Русия да спре сама настъплението си. Тя може да спре, само ако бъде принудена", категоричен е Зеленски.

А в предградията на Киев пристигна заместник-генералният секретар на ООН и ръководител на хуманитарните служби, за да се запознае със зверствата извършени от руската армия.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Снимка: БНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Варненка
преди 1 година
Престанете с тази антируска пропаганда! Химическо оръжие срещу мирно население използват само сащ и Англия. Сигнализирай за неуместен коментар