Украйна се готви за най-голямата битка в Европа след края на Втората световна

Всеки ден в Мариупол живеят в страх от бомбардировки

10.04.2022 | 13:46 Редактор: Ваня Кузманова

В 46-ия ден от войната Украйна се подготвя за тежка битка срещу руските сили в източните региони. В същото време бяха договорени и 9 хуманитарни коридора за евакуация. Обстрелът в Мариупол и други градове продължава. НАТО планира постоянно военно присъствие по границата си в опит да предотврати бъдеща руска агресия.

Голямата битка на изток, както я наричат украинските власти, ще бъде вероятно най-голямата в Европа от края на Втората световна война. След седмици бомбардировки в Северна Украйна и Киев, руските войски се оттеглиха, за да се прегрупират на изток и да предприемат офанзива в региона на Донбас, който е и приоритетна цел на Москва. 

По улиците на Мариупол, превърнал се в невралгичната точка на войната, руски танкове патрулират улиците измежду отломките от сгради, а хората се крият. Всеки ден те живеят в страх от бомбардировки. Сергей е сред късметлиите. Ракети удрят къщата му, но не се взривяват. 

"Майка ми ми каза, че живея втори живот. Единственият изход за хората, останали в града, е да се опитат да се евакуират", каза Сергей.  

Световни медии разказват, че при появата на камери руските войници предприемат друга тактика - раздават храна на местните и ги призовават да ги последват до сигурно място, без да знаят къде отиват. Два дни след зверската атака на ЖП гара в Краматорск, повече от 4500 души са напуснали региона. 

Президентът Зеленски заяви, че агресията на Русия никога не е била ограничена само до Украйна, а е насочена към цяла Европа. 

"Украйна е готова за тежка битка, тъй като руските сили се струпват в източната част на страната. Това ще бъде тежка битка, но ние вярваме в тази битка и нашата победа. Ние сме готови едновременно да се бием и да търсим дипломатически начини да сложим край на тази война", посочи президентът Володимир Зеленски.  

В очакване на голяма руска офанзива на изток, украински войници укрепват позициите си и правят нови окопи в района на град Изюм в Харковска област. Пътищата са минирани, а на всички кръстовища са монтирани противотанкови барикади.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Ник
преди 2 години
Има нов Генерал за офанзивата на Исток да може да е много вещ в избиването на хората вАлепу ,може да знае как се воюва с Араби ,Ама Украйнците са явно смели и интелигентни ,а този Генерал трябва да командва Крадливи/обираха домовете /,пияни и недисциплинирани Руски воини и пак провал Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 2
San Diablo
преди 2 години
САМО ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИ! Сигнализирай за неуместен коментар