Украйна зове: Необходимо е цивилните да напуснат Луганска област

"30% от хората все още не са напуснали домовете си в областта", заяви Сергей Хайда

09.04.2022 | 15:57 Редактор: Ваня Кузманова
Украйна зове: Необходимо е цивилните да напуснат Луганска област

Необходимо да бъдат евакуирани повече хора заради засиленият обстрел през последните дни, заяви губернаторът на Луганска област Сергей Хайда. Той съобщи, че 30% от хората все още не са напуснали домовете си в областта.

Един от отворените днес евакуационни коридори е от град Мариупол. Оттам обаче хората трябва да се евакуират с лични автомобили, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук.

Пред Би Би Си успели да избягат от Мариупол през последните дни описват града като "гробище". Те разказват за мародерства от страна на чеченски бойци, гладуващи жители и убити хора, които са събрали смелост да излязат от укритията си, за да намерят вода.

В Одеса от 9 часа тази вечер до 6 часа сутринта в понеделник влиза в сила полицейски час заради заплаха от ракетни удари. На хората е забранено да излизат от домовете си без специално разрешение.

Около три и половина милиона души са използвали украинските железници, за да напуснат родните си градове, съобщи държавната компания на Украйна.

Според данните по-голямата част от хората са били евакуирани от столицата Киев, северния град Харков и източния регион на Донбас. Повечето са пътували до западните градове Лвов и Ужхород. Напусналите почти половин милион украинци са се отправили основно към Полша, както и към Словакия, Унгария и Чехия.

След вчерашната ракетна атака, при която загинаха 52 цивилни на пълната с бягащи от войната деца, жени и възрастни гара на град Каматорск, Украйна поиска още оръжия и още по-тежки санкции. Киев обвинява Москва за атаката, а Русия отрича и твърди, че подобни ракети притежава единствено украинската армия, предаде БНР. 

По данни на британското разузнаване Русия реорганизира командването си в Украйна, поставяйки начело нов генерал - Александър Дворников, с голям опит от руската операция в Сирия и сега фокусът се измества към офанзива в южната и източната част на страната.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК