При удара на жп гара в Украйна има загинали и деца. Макрон: Ще преживеем тежки сцени

На една от падналите ракети, потънала наполовина в земята, е изписано "За децата"

08.04.2022 | 18:34 Редактор: Искра Ангелова

Поне 50 жертви, сред които и деца, и над 100 ранени при ракетен обстрел над жп гара в украинския град Краматорск. По това време е имало 4000 души на гарата. 

На една от падналите ракети, потънала наполовина в земята, е изписано "За децата". Украйна обвини Москва за удара, а Русия, от своя страна Украйна, именно заради надписа на ракетата.

"Руските сили поразиха гарата в Краматорск, обстрелвайки обикновена железопътна гара, обикновени хора, там не е имало войници", заяви Зеленски.

Той говори пред финландския парламент и отхвърли версията, че там е имало украински военни. Краматорск е сред първите цели на новата офанзива на руската армия в Донбас. На този фон вече е окончателно - руските сили са напуснали северната част на страната и официално фокусът им е Изтокът. Но ще мине поне седмица преди прегрупирането им в Донбас, смята британското военно министерство.

Идните седмици ще са решаващи за развитието на войната, посочи разузнаването.

"С всички сили, напуснали северната част на Украйна, ще видим оръжеен сблъсък на европейска земя, който не е виждан от поколения", категоричен е анализаторът от Кралския институт за обединени услуги Ник Рейнолдс.

"Надяваме се Москва да постигне своите военни цели "в следващите дни", коментира Песков.

В интервю френският президент Еманюел Макрон заяви, че във всичките му разговори с Путин руският президент е демонстрирал цинизъм. Според Макрон целта на Кремъл е ясна.

"За Русия 9 май е национален празник, важно военно събитие и е почти сигурно, че за президента Путин 9 май трябва да бъде ден на победа. Те ще съсредоточат усилията си в Донбас, ще преживеем много трудни сцени през следващите седмици в този район в източната част на страната", категоричен е френският президент.

Според Макрон поне до средата на май няма да има пробив в преговорите за спиране на войната. А след като пристигнаха в Киев с влак председателят на Европейската комисия, шефът на европейската дипломация и словашкият премиер изразиха подкрепата си за президента Володимир Зеленски.

"Обикновено минават години преди Европейският съвет да приеме молба за членство от дадена държава, но Украйна успя да постигне това само за седмица-две, затова желанието ми е да придвижим напред този въпрос възможно най-бързо", подчерта Урсула фон дер Лайен.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК