Фон дер Лайен се среща със Зеленски в Киев, в Бородянка било по-зле от Буча

"Всяко престъпление ще бъде разкрито и всеки палач ще бъде намерен", заяви украинският президент

08.04.2022 | 07:09 Редактор: Искра Ангелова
Фон дер Лайен се среща със Зеленски в Киев, в Бородянка било по-зле от Буча

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен замина за Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски. Тя потегли с влак от полската столица Варшава, а с нея е и върховният представител по външната политика Жозеп Борел.

Украинските власти съобщиха за нови военни престъпления на руските сили. Телата на 26 убити украинци са били открити под руините на две сгради в градчето Бородянка, в близост до Буча в Киевска област. Зеленски определи ситуацията в Бородянка като много по-ужасяваща от тази в Буча.

"Всяко престъпление ще бъде разкрито и всеки палач ще бъде намерен", предупреди той.  В поредното си видеообръщение украинският президент посочи, че руските части се готвели да разположат тела на убити цивилни в Мариупол така, че да обвинят от своя страна украинската армия в зверствата, които самите те извършват. 

По-рано съобщението за поредните цивилни жертви на войната направи главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. Тя отправи обвинения срещу руските сили, че са подложили Бородянка на въздушни удари, преди да окупират селището.

По думите ѝ на прицел е било цивилното население, тъй като в населеното място няма нито един военен обект. Венедиктова заяви, че руснаците са използвали касетъчни бомби и реактивни системи за залпов огън, които сеят смърт и разрушение.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК