Киев се връща към нормалността, отварят магазини и ресторанти

Киевчаните се завръщат по домовете си въпреки предупрежденията, че военната опасност още не е отминала

07.04.2022 | 23:34 Редактор: Теодора Патронова
Киев се връща към нормалността, отварят магазини и ресторанти

В началото на април Киев видимо се оживява. Минувачите и автомобилите по улиците се увеличават. Отварят магазини, кафенета, ресторанти, фризьорски салони. От местната управа съобщиха, че учебните занимания онлайн са възстановени за 90 процента от учениците. Киевчаните, напуснали града след началото на руските бомбардировки в края на февруари, се завръщат по домовете си въпреки предупрежденията на властите, че военната опасност още не е отминала.

Данните от социологическо проучване на центъра "Разумков" сочат, че 79 процента от бежанците искат да се върнат в Украйна. В Киев и сега ежедневно се завръщат стотици хора. Като 40-годишния киевчанин Андрей, който е успял да евакуира семейството си (жена и две деца на 4 и на 6 години) при познато семейство в Полша. "Исках да се върна и по-рано, за да отида на война, но се наложи първо да се погрижа за издръжката на семейството", казва той.

На пети април сутринта Киев отново беше разтърсен от взривове на северозапад. Но те не плашат новопристигналите. "Редовно четем новините, знаем, че сапьори разминират Буча и други предградия. Щом видяхме какво са направили руснаците там, веднага решихме да се върнем. Нашето жилище в Киев е останало невредимо, а на мен ми е време да хващам оръжието или да се включа във възстановяването на разрушенията", казва Андрей. На съпругата му също ѝ е домъчняло за нейния град и те са готови да понесат опасностите и неудобствата, само и само да се върнат вкъщи.

Рафтовете в киевските супермаркети пък започнаха да се запълват още в последните дни на март. От една страна намаля търсенето, от друга - вносните продукти, доставени от хуманитарните конвои в първите дни на войната в Украйна, отстъпиха мястото си на обичайните украински хранителни стоки. Постепенно отварят и пазарите за селскостопанска продукция. 

Отново работи и малкият бизнес. Както съобщават от кметството, от началото на април са отворили повече от 760 магазина за хранителни продукти, 400 ресторанта и над 440 автосервиза. Един бивш тайландски ресторант пък е превърнат в кухня, където се готви храна за бойците от териториалната отбрана и за хората, които се крият от въздушната опасност под земята. "Рекордът ни бе 510 порции за един ден! Готвим супи, каши. Местните фермери ни осигуряват продуктите", казва за DW готвачката Екатерина.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК