Щатският долар може да загуби статута си на световна резервна валута?

Оръжейната мощ на долара може да доведе до неговото обезценяване, коментира Майкъл Хартнет

05.04.2022 | 23:27 Редактор: Здравко Черкезов
Щатският долар може да загуби статута си на световна резервна валута?

САЩ може да имат и най-могъщата армия в света, но на практика доларът е най-голямото им оръжие. Но днес, след близо 80 години световна доминация на долара, някои финансови експерти смятат, че щатската валута може да е в опасност да загубят статута си на световна резервна валута. Около 60% от $12,8 трилиона глобални валутни резерви в момента се държат в американски долари. Това дава на Съединените щати прекомерна привилегия пред други страни, пише CNN Business.

Но тази привилегия се плаща. Държавният дълг на САЩ е обезпечен с долари и лихвените проценти са по-ниски. Америка може да взима заеми от други страни в собствената си валута, така че ако доларът загуби стойност, дългът също ще загуби стойност. Американските фирми могат да извършват международни транзакции в долари, без да се налага да плащат такси за конвертиране.

Може би най-важното е, че при екстремни обстоятелства САЩ могат да прекратят достъпа на долари до централните банки по целия свят, изолирайки и буквално източвайки техните икономики. Бившият управител на Резервната банка на Индия - Рагурам Раджан, нарича тази власт "икономическо оръжие за масово унищожение", пише money.bg.

САЩ използваха това "оръжие" срещу Русия през февруари, след като страната нахлу в Украйна, замразявайки валутни резерви на стойност $630 милиарда и дълбоко подкопавайки стойността на рублата. Това даде на Америка способността да накаже Русия, без да въвлича американската армия във войната.

Но с голяма сила идва и голямата отговорност. Когато използвате оръжие за масово унищожение, дори то да е икономическо, хората се плашат. За да се предпазят от същата съдба като Русия, други страни диверсифицират инвестициите си от щатския долар в други валути. И именно тук е мястото, където статутът на резервната американска валута може да срещне проблеми.

"Именно оръжейната мощ на долара може да доведе до неговото обезценяване. А "балканизацията" на глобалните финансови системи" подкопава ролята на щатския долар като резервна валута", коментира пред CNN Майкъл Хартнет - анализатор на Bank of America.

Ново изследване на Международния валутен фонд установи, че доларовият дял в международните резерви намалява през последните две десетилетия, приблизително по същото време, когато САЩ започват войната срещу тероризма и икономическите санкции срещу неприятелски държави. Оттогава една четвърт от резервите са се изместили от долара към китайски юан, а останалите три четвърти са се преместили във валутите на по-малки страни.

Разбира се, Русия и Китай се надяват да заемат водеща роля в еволюцията на международната финансова система. Руският президент Владимир Путин заплашва да прекрати износа на газ за страни, които нямат открити сметки в руски банки и не плащат в рубли. Европейският съюз получава около 40% от своя газ и 30% от своя петрол именно от Русия, като за момента липсват реалистични алтернативи. Междувременно, Саудитска Арабия води преговори с Пекин да приема юани вместо долари за продажбите на петрол в Китай.

И все пак, вероятността САЩ да загубят долара като световна резервна валута е малко вероятна.  Алтернативите не са особено реалистични. Китай от години активно лансира юана на международните пазари, но до момента само около 3% от глобалните транзакции се извършват в китайската валута. За сравнение, делът на долара е около 40%.

Глобалните потоци от преки чуждестранни инвестиции нараснаха със 77% до приблизително $1,65 трилиона през 2021 година, но инвестициите в САЩ са нараснали със 114% до $323 милиарда.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Щатският долар ще се превърне в регионална валута. Този процес ще обезличи САЩ и ще ги прекърши. До 5 години, държавата САЩ няма да съществува! Ще се саморазрушат и лошото е че всичко покрай тях ще пропадне. Сигнализирай за неуместен коментар