Разрешиха прилагане на втора бустерна доза от ваксините на Pfizer и Moderna

Допълнителният бустер трябва да се прилага най-малко 4 месеца след първия

04.04.2022 | 15:00 Редактор: Ваня Кузманова
Разрешиха прилагане на втора бустерна доза от ваксините на Pfizer и Moderna

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ разреши спешното прилагане на втора бустерна доза от ваксината срещу Ковид-19 на Pfizer/BioTech при възрастни на 50 и повече години. 

Изискването е лицата да имат първи бустер от всяка разрешена ваксина срещу коронавирус. 

Администрацията по храните и лекарствата разреши и поставяне на втора бустерна доза на лица на 12 и повече години с "компрометирана" имунна система. За тази група също остава изискването лицата да имат първа бустерна доза, без значение от коя разрешена ваксина срещу Ковид-19. 

Допълнителният бустер трябва да се прилага най-малко четири месеца след първия. Той е разработен по същата формула и притежава същата сила като предишните дози на ваксината на биотехнологичните компании.

Разрешението се основава на съвкупността от научни доказателства, споделени от компаниите. Те включват данни за имуногенност от открито проучване при 154 здравни работници на възраст от 18 и повече години в Израел. Лицата са си поставили двете бустерни дози в периода, когато Омикрон беше преобладаващият вариант.

Биотехнологичната компания Moderna също получи разрешение от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ за спешна употреба на втора бустерна доза от ваксината си срещу Ковид-19. 

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Оф
преди 2 години
Войната си върви, тия не спраха да си пробутват стоката. Сигнализирай за неуместен коментар