Символът Z, който се превърна в емблема на подкрепата за руската агресия

Този символ се появява и в Германия, някои от федералните провинции вече забраняват използването му

03.04.2022 | 12:11 Редактор: Теодора Патронова
Символът Z, който се превърна в емблема на подкрепата за руската агресия

Първоначално знакът Z се виждаше само по руската военна техника и по униформите на руските войници, но постепенно последната буква от латинската азбука се превърна в израз на подкрепата за руската агресия в Украйна. Напоследък този символ все по-често се появява и в Германия, някои от федералните провинции като Бавария, Долна Саксония и Берлин вече забраняват използването му.

Символът Z вече десетки пъти е бил забелязван в Германия в знак на подкрепа за агресията на Русия. Само в провинция Северен Рейн-Вестфалия са докладвани над 20 случая на нарисуван по стени и по автомобили символ Z.

Както изтъква вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус - Z символизира противоречащите на международното право действия на руската армия. "За мен е абсолютно неразбираемо как този знак може да бъде използван и при нас в израз на одобрение за тези престъпления."

Разпознаваемото Z вече е било виждано и на публични демонстрации, какъвто е случаят от град Хале. Там буквата била издигната от протестиращи, които по информация на местните власти симпатизират на крайнодесни екстремисти. Обвинение е повдигнато и на семейство от Долна Саксония, залепило голям знак Z на личния си автомобил, пише DW.

В Бремен местна организация за подпомагане на украинските бежанци е получила заплаха - плик с неизвестна субстанция (впоследствие се оказала безобидна), придружен от писмо с проруско съдържание, брандирано със символа Z. Във Вюрцбюрг пък неизвестен извършител надраскал стените на местна църква с големи букви Z. Местните власти вече разследват инцидента.

Освен в споменатите няколко германски провинции, забрана за използването на символа Z на публични места бе наложена в Латвия, където е забранена и буквата V, с която също се маркира част от руската военна техника. Всеки, който издига Z в Латвия, го грози глоба от 350 евро. В Литва тече парламентарен дебат за забраната на символа, но решение засега няма.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК