В Генуа "арестуваха" кораб с български флаг - имал проблеми с противопожарната сигурност

Инспектори ще се върнат на борда, когато предписанията бъдат изпълнени

01.04.2022 | 22:48 Редактор: Елеонора Танева
В Генуа

Пристанищните власти в Генуа са спрели кораба "Сакар", плаващ под български флаг, заради нередности със сигурността. 

"Връчихме на капитана заповед с мерки за задържане в края на щателна проверка, през която констатирахме наличието на тежки проблеми, свързани с противопожарната сигурност и със системата за предотвратяване на морско замърсяване", съобщиха инспекторите на Пристанищната гвардия на Генуа. 

"Сакар", който е акостиран на Понте Еритреа, е кораб за насипни тoвари с тонаж 14 000 тона, дълъг е малко над 150 м и е пуснат по вода през 1995 г. Той се управлява от българска компания със седалище във Варна, пише агенция Анса. 

През 2019 г. корабът е бил спиран и във Венеция. Според пристанищните власти корабът бил инспектиран след кръстосване на данни за нередности, показани от него и в миналото, въпреки че не подлежал на задължителни проверки.

Под отговорността на държавата, под чийто флаг плава, корабът ще бъде подложен на технически проверки, за да се гарантира поставянето му под сигурност. Едва след това инспектори на пристанищната гвардия на Генуа ще се върнат на борда, за да проверят дали проблемите са разрешени и ако това е така, корабът ще може да отплава, пише "24 часа".

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК