Поискаха отнемането на златния орден на Путин, даден му от Светия синод

През 2003 г. руският президент е награден с най-високото отличие на Българската православна църква

31.03.2022 | 17:47 Редактор: Жаклина Иванова

Подписка иска отнемането на златния орден, даден от Светия синод на руския президент Владимир Путин. През 2003 г. Путин е награден с най-високото отличие на Българската православна църква - "Св. цар Борис - Покръстител".

През пролетта на 1979 г. Светият Синод взима решение да се учреди и изработи златен орден "Св. цар Борис - Покръстител", който да се дава за особени заслуги към църквата.

През 2003 година ордена получава и руският президент Владимир Путин. 19 години по-късно в Светия синод е внесена подписка за отнемането му.

"Виждаме, че Путин е човек, който се афишира като много православен. Смятаме, че проблемът с агресията в Украйна е дълбоко морален. Това е удар и върху имиджа на православието. Такъв човек нарушава божиите заповеди. Следователно, всяко едно отличие, давано от църквата, не му се полага", каза историкът Горан Благоев.

"Причините са много. Едната от тях е кръвопролитието, което причини този човек, убивайки свои братя. Другата - разрушаване на повече от 50 храма, част от които дървени, както и разрушаването на една от най-светите лаври в Украйна", сподели пиар експертът Арман Бабикян.

Петицията продължава, а към момента е подкрепена от около 300 души. Сега те са в очакване на решението на Светия Синод и Негово Светейшество Патриарх Неофит.

"Това няма много да впечатли Путин, но е по-скоро нашата морална християнска реакция и Слава Богу, че тази подписка набира скорост", смята Благоев.

От Светия Синод засега не са коментирали темата. След началото на войната и Великотърновският университет отне почетното звание "Доктор хонорис кауза", присъдено на Владимир Путин преди 13 години. То беше връчено за приноса му към мирното развитие на съвременния свят.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Коректно. Тази заповед трябва да бъде дадена на Зеленски. При него Православието "процъфтява". Гледайте видео как свещеникът на Руската православна църква е линчуван от нацистите пред енориашите в църквата. Колко храма вече са разграбени от украинците! Това Е Киев. Униатските католици насаждат вярата си в Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар