Към Казахстан прииждат украинци и руснаци, местните хора се страхуват

Едните бягат от войната, а другите – от суровите санкции, наложени от Запада

30.03.2022 | 13:00 Редактор: Здравко Черкезов
Към Казахстан прииждат украинци и руснаци, местните хора се страхуват

В Казахстан сега пристигат много хора от Русия и Украйна, съобщават кореспондентите на DW. Много от тях са живеели в Република Казахстан и преди войната в Украйна. Някои дори са запазили казахското си гражданство, а други междувременно са взела и руски или украински паспорти.

В повечето случаи тези хора твърдят, че пристигат в Казахстан, за да посетят роднини и приятели и уверяват, че са планирали тези пътувания отдавна. Има обаче и хора, които искат да се спасят от санкциите, наложени на Русия.

Първата вълна руснаци в Казахстан

По-голямата част от казахстанците смятат пристигащите от Русия за "свои хора" – възприемат ги като представители на тъй наречените "руски казахи". Напоследък в социалната мрежа Telegram зачестиха и съветите към пристигащите в Казахстан руски граждани – полезна информация, която трябва да улесни тяхното установяване в страната.

Именно това разтревожи много казахстанци, които се опасяват, че масовото преселение на руснаци ще увеличи безработицата в страната. Тревоги в този смисъл предизвиква и отпадането на ограниченията за влизане в страната, които бяха въведени заради пандемията. Тази промяна влиза в сила от 30 март.

"Първата вълна руски заселници беше през 2014 година. В началото ние се отнасяхме добре с тях – те не се различаваха много от нас, а и са добри специалисти. Един от тях дори беше назначен за заместник-директор на предприятието, в което работех", разказа на DW неговата бивша служителка Лариса Шиян.

Но после нещата се променили: след половин година било проведено първото "оптимизиране на персонала", в рамките на което много местни хора били освободени от работа, а на тяхно място били назначени руснаци. След една година руснакът станал и директор на транспортната фирма, а от 25-те казахстанци, които работели там допреди идването на руснаците, днес са останали едва седем.

Пристигащите сега украинци бягат от войната и разрушенията, а руснаците - от суровите санкции, наложени от Запада. Животът в Казахстан или някоя друга бивша съветска република им дава предимството, че обикновено не се нуждаят от виза, че могат да общуват с местните хора на руски език и лесно да се адаптират.

Руските граждани, както и гражданите на Украйна сега имат право на 90 дни престой в Казахстан без виза. Но има и разлики: украинците много по-лесно си намират жилище и работа в Казахстан. Не защото бягат от войната, а защото се смята, че те имат различно отношение към работата: готови са да работят с местните хора и не се опитват да ги изместват.

До Алмати за 300 евро

Украинският автомобилен експерт Александър Кислюк е работил дълги години в Казахстан и казва за местните хора, че са много добродушни и гостоприемни. Външното министерство в Алмати потвърди за DW, че украинските граждани могат свободно да влизат в Казахстан и да пребивават без виза за срок до 90 дни. За по-дълъг престой се изисква регистрация в Службата по миграция - въз основа на трудов договор или на получено гражданство.

По неофициална информация през последния месец в Казахстан са пристигнали не повече от хиляда украински граждани. В основни линии това се дължи на факта, че в момента не летят самолети от Украйна за Казахстан. Редовни полети до Алмати и Нур-Султан се извършват само от Франкфурт на Майн, като цената на един билет е около 300 евро. Това означава, че в Казахстан едва ли може да се очаква голям наплив на пристигащи украинци.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК