"Сърбиягаз": Няма да плащаме с рубли за руския газ през България

Генералният директор на държавната компания подчерта, че "Сърбия не е неприятелска на Русия държава"

29.03.2022 | 16:13 Редактор: Здравко Черкезов

Газът от Русия, който влиза в Сърбия през българската газопреносна система, няма да се плаща в рубли, а доставките ще продължат в чуждестранна валута, заяви Душан Баятович, генерален директор на "Сърбиягаз".

"Няма да има преминаване към плащане в рубли за транзита на руски газ, тъй като България, съгласно споразумението за (газопровода) "Балкански поток", което е подписано за срок от 20 години, не може да прекъсне преноса на газ през своята територия. Съгласно договора, руснаците вече са платили на българите за преноса на газ в долари до края на 2023 г. В Сърбия плащаме за транзита на газ (за Унгария - бел. ред.) в евро, а ако това не е възможно в евро, ще вземем обема газ, който принадлежи на "Газпром експорт", и така ще покрием плащанията, все едно че сме платили за газа в евро", заяви ръководителят на държавната компания, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че "Газпром" и "Газпром Експорт" не са в списъка със санкции на Запада и че "Сърбия не е неприятелска на Русия държава". 

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Очевидно е станала някаква грешка, защото крайната точка на газа от Турски поток е Унгария, която има сключен договор за 10 години с Газпром. Сърбия би могла да се уточни чрез директни преговори с руснаците, а не чрез медиите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
мерзанов
преди 2 години
Русия обяви, че иска плащания в рубли от т.нар. "неприятелски държави", т.е. тези, които наложиха икономически санкции на Русия. Сърбия не е от тях. България е, но в случая говорим за транзитно преминаване, газта не е за нас. Сигнализирай за неуместен коментар