ЕК втвърди тона: Незабавно да се отмени издаването на "златни паспорти"

Оценява се дали да не бъдат отнети паспортите на руски или беларуски граждани

28.03.2022 | 16:09 Редактор: Елеонора Танева
ЕК втвърди тона: Незабавно да се отмени издаването на

Европейската комисия настоя днес държавите от ЕС незабавно да отменят всички съществуващи схеми за предоставяне на т. нар. "златни паспорти" - осигуряване на гражданство срещу инвестиции. Препоръчва се да бъдат извършени задълбочени проверки на опасностите, свързани със "златните визи" - предоставянето на право на пребиваване на чуждестранни инвеститори.

Комисията отбелязва, че след руското нападение срещу Украйна допълнително се очертават заплахите от тези схеми. Някои санкционирани от ЕС руски или беларуски граждани, или граждани на тези страни, които ярко подкрепят войната в Украйна, може да са придобили европейско гражданство или право на дългосрочен престой в ЕС, включително да пътуват свободно в Шенгенското пространство, пояснява ЕК.

В отговор Комисията препоръчва държавите в ЕС да оценяват дали да не бъдат отнети "златните паспорти" на руски или беларуски граждани, включени в санкционните списъци заради войната в Украйна. "Златните визи" на руски или беларуски граждани, подлежащи на санкции, следва да бъдат незабавно отменени, след самостоятелна оценка и в съответствие с правилото за съразмерност, основните права и националното законодателство на държавите в ЕС. Тези мерки следва да се прилагат за руски или беларуски граждани, които ярко подкрепят войната в Украйна, се допълва в съобщението, цитирано от БТА.

Всеки, който притежава гражданството на държава от ЕС, е гражданин на ЕС.

Гражданството на ЕС автоматично дава право на свободно движение, достъп до европейския вътрешен пазар и права на глас и да бъде избран на европейски и местни избори. Това засяга всички държави от ЕС, а опасностите от такива схеми са допълнително изяснени заради руското нахлуване в Украйна. Днешната препоръка подчертава, че всяка държава, която предоставя "златни" паспорти, трябва да прекрати това незабавно. Такива схеми не са съвместими с принципа на искрено сътрудничество в ЕС и с идеята за европейското гражданство, пояснява комисията.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК