Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Еврокомисарят Илва Йохансон: "Златните" паспорти трябва да бъдат спрени веднага

"Не трябва да продаваме на олигарсите на Путин един от най-големите си активи - европейското гражданство", каза тя

13.03.2022 | 15:56 Редактор: Искра Ангелова

Ексклузивно в ЕП с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон разговаря Милена Милотинова в "Брюксел 1"

Колко души от Украйна може да приеме Европа?

"Това е уникална, безпрецедентна ситуация. Никога не сме мислили, че може да видим или преживеем война в Европа отново. А Путин нахлу в суверенна съседна държава. Идват много жени и толкова много деца, много деца. Повечето от тях са изтощени, на края на силите си, премръзнали... Сърцераздирателно е да ги видите как пристигат, но и колко благодарни са, че са приети в нашите държави членки. Най-голямо впечатление ми направи наистина силната солидарност, проявена от всички доброволци, от всички граждани, които посрещат тези хора, от граничарите, от полицията, местните власти, националните власти – как те се намесват и посрещат хората. Това показва защо съм толкова горда да бъда европейка в този момент. Ние демонстрираме солидарност на практика, макар обстоятелствата по границите да са наистина трудни", каза тя.

По думите ѝ украинците вече са навсякъде, във всички държави членки. 

"Разбира се, съседните държави приемат първите бежанци. До момента в Европейския съюз са дошли над 2 милиона души от Украйна, а това е повече от бежанците, които приехме общо през 2015 и 2016. Така че това е наистина уникална ситуация. Над един милион са в Полша, това е страната, която е приела най-много хора, половин милион са в Румъния, но мнозина продължават към другите страни членки. Така че, тепърва повече страни започват да приемат хората. В Европейската комисия взехме решението парите, които не са използвани от миграционния фонд, от кохезионния фонд, от социалния фонд за предходния бюджетен период могат да се прехвърлят и да се използват сега по един гъвкав начин. Това е незабавната реакция спрямо държавите, които в момента правят толкова много и разбира се, се нуждаят от финансовата подкрепа на Комисията. Но за съжаление, бежанските потоци ще продължат, ситуацията ще се влоши. Ще пристигат все повече хора. Затова, ще трябва да помислим за още по-голяма финансова подкрепа за онези страни-членки, които поемат най-голямата отговорност. И разбира се, и за Украйна, и за самите украински бежанци", подчерта тя.

Попитана каква е сумата на "спящите пари" от кохезионните фондове, тя отговори: "Само от миграционния фонд са 420 милиона евро. Отделно са средствата от социалния и кохезионните фондове."

А Илва Йохансон смята, че "златните паспорти" трябва да бъдат прекратени веднага. 

"Това е много важно. Не трябва да даваме на руските олигарси, които подкрепят Путин възможността да купуват един от най-големите ни активи – европейското гражданство или пребиваване в ЕС. Това, разбира се, не би трябвало да се продава. Всъщност, това е една от причините да няма възможност да се купува гражданство чрез инвестиции в имоти. Повечето държави членки, които предоставят тази възможност казват, че трябва да инвестирате значителна сума пари, която е невъзможна за повечето обикновени хора.., но за престъпниците - това са джобни пари! Така че, такава възможност въобще не трябва да съществува в Европейския съюз. Това е нашата позиция.", коментира тя.

Целия разговор на Милена Милотинова с еврокомисар Илва Йохансон - вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Пенсионер
преди 2 години
Значи, понеже пенсионерите са бедни и "цепят стотинката на две" и поради възраста повечето са с намалено зрение, това е добре дошло за измамата !. . . . . .Мамят пенсионерите :. . . . . .1. Грамажа - 150 г. по-малко на хляб .. . . . . .2. 14 стотинки повече на хляб .. . . . . .3. Касовите бележки не са на бяла хартия а на тъмно сива - да не се вижда добре, какво си купил и на каква цена .. . . . . . Грехота е от най-бедните и най-нуждаещите се възрастни хора да крадеш, за да изнас ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Пенсионер
преди 2 години
Измамници ли са "Кауфланд" ?В брошурата им : От понеделник, 07.03.2022 до неделя , 13.03.2022, стр 8 - "Хляб Добруджа нарязан 650 г. 0.95 (1 кг = 1.47) "В магазина им в Пловдив на Пещерско шосе стои табелка 0.95 и зад нея хляб Добруджа, но ... на касата се оказва " 2.000 х 1.09 Хляб Добруджа 500 г. 2.18 " ? - това е точен цитат от касовата бележка !Значи, понеже пенсионерите са бедни и "цепят стотинката на две" и поради възраста повечето са с намалено зрение, това е добре дошло ... Сигнализирай за неуместен коментар