Руските военни се изтеглят от Киев, Украйна е готова да преговаря за неутралитет и за Донбас

Зеленски определи британския премиер Борис Джонсън като истински лидер

28.03.2022 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

Остър завой или възможен пробив в политиката на Украйна - страната вече е готова да преговаря за неутралитет и за статута на Донбас. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски пред руски медии.

Очаква се и подновяване на преговорите между двете страни лице в лице на живо от днес до сряда. Турският президент, който се опитва да е балансьор, се е договорил с Владимир Путин преговорите да са в Истанбул. Все още обаче не е ясно кога ще започнат, след като в последните две седмици разговорите бяха само чрез видеоконферентна връзка. В разговора Реджеп Ердоган е призовал Путин да спре огъня и да осигури по-добри хуманитарни условия за цивилните.

В същото време дойде първо официално потвърждение от украинското разузнаване - руските военни се изтеглят от района на Киев.

Макар и не за пръв път Володимир Зеленски да допуска компромис за статута на Донбас и за признаването на руския език за официален в Украйна, светът видя лъч светлина в изказването на украинския президент. Вероятно заради факта, че той говори пред руски медии и че думите му идват след предупреждението на украинското военно разузнаване, че Русия иска да раздели Украйна, подобно на Северна и Южна Корея.

"Гаранция за сигурност и неутралитет, без ядрен статут на нашата държава - готови сме да говорим за това. Това е главна точка, принцип за Руската федерация, доколкото си спомням. И доколкото помня, именно затова започнаха войната", заяви Зеленски.

Коментарът на украинския президент идва и няколко дни, след като Москва заяви, че съсредоточава действията си именно на Югоизток. Самият Зеленски заяви, че статутът на Донбас може да се обсъжда при определени условия.

"Денацификация и демилитаризация" - това изобщо не обсъждаме. Изобщо няма да седнем на масата, ако говорим за някаква "демилитаризация", някаква "денацификация", каза още Зеленски в интервюто пред смятаните за "Медуза", "Дождь", "Коммерсант" и "Новая газета", продължило час и половина.

"Русия трябва да знае истината", категоричен е той.

А твърденията, че в Украйна има биолаборатории, той определи като анекдот. Руският медиен регулатор "Роскомнадзор" започна разследване срещу журналистите, направили интервюто, и забрани на руските медии да го цитират.

В интервю за "Икономист" пък държавният глава отправи остра критика към френския президент Еманюел Макрон, че не е предоставил военна подкрепа, определи британския премиер Борис Джонсън като истински лидер, склонен да помага, а за германския канцлер Олаф Шолц заяви, че опитва да балансира заради икономическите отношения с Русия.

Генералният щаб на украинската армия съобщи още, че поради тежки загуби Русия е принудена да изтегли войските си от района около столицата Киев. Руски военни вече няма и в Славутич, където живеят работниците, поддържащи Чернобилската ядрена централа.

Все повече тревоги буди ситуацията в северния град Чернигов. Той е напълно обсаден от руснаците, а вода, ток и отопление няма, храната е на привършване. Има опасения, че той ще стане втори Мариупол - почти изравнен със земята.

"Всички входове и изходи на града са блокирани. В Мариупол е невъзможно да се внасят храна и лекарства", алармира Зеленски.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК