Германия планира да спре вноса на руски газ до 2024 г.

До есента страната може изцяло да спре вноса и на въглища

25.03.2022 | 22:22 Редактор: Теодора Патронова
Германия планира да спре вноса на руски газ до 2024 г.

Германското правителство обяви, че планира да спре почти целия внос на петрол до края на годината и ще се откаже от руски газ до средата на 2024 година. Това е изключително амбициозен план, който изправя най-голямата европейска икономика пред огромни предизвикателства, пише Арне Делфс за Bloomberg.

В петък министърът на икономиката и климата Роберт Хабек представи плана и отново подчерта, че Германия няма да подкрепи незабавно ембарго върху износа на руски енергийни продукти, защото последиците за компаниите и домакинствата ще бъдат твърде сериозни. В същото време канцлерът Олаф Шолц обеща страната да прекъсне зависимостта си от руските енергийни продукти "възможно най-скоро".

Самата Германия разполага с ограничени природни ресурси затова си позволи да разчита на Русия за повече от половината от своя газ, почти половината от въглищата и около една трета от петрола, а нахлуването в Украйна се оказа жестока проверка на реалността за политиците в Берлин.

Германия иска да намали наполовина вноса на руски петрол до средата на годината и да бъде "почти независима" до края на 2022 г., каза Хабек. До есента страната може изцяло да спре вноса и на въглища, добави той.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК