САЩ доставят 15 млрд. m³ втечнен газ на ЕС до края на 2022 г.

Обединеното кралство има споразумение с американското пристанище в Балтимор, след това газа ще бъде доставян на ЕС

24.03.2022 | 20:45 Редактор: Елеонора Танева
САЩ доставят 15 млрд. m³ втечнен газ на ЕС до края на 2022 г.

Съединените щати се намират в последната фаза на план за доставка на до 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ на ЕС до края на 2022 г. Това съобщава "Файненшъл таймс", позовавайки се на три свои източника, запознати с въпроса.

На този етап обаче няма коментари на тази информация от страна на говорители на Европейската комисия или на Белия дом.

По-рано днес британският посланик в Съединените щати Карън Пиърс каза, че Обединеното кралство и САЩ работят за доставянето на повече втечнен природен газ в Европейския съюз, след като ЕС се ангажира да диверсифицира доставките си на газ в опит да спре вноса на руски горива.

Пиърс уточни, че Обединеното кралство е постигнало споразумение с американското пристанище в Балтимор за доставка на втечнен газ до Обединеното кралство, който след това ще бъде доставян на ЕС, съобщи БНР.

"Икономиките на Европа, включително Обединеното кралство, ще трябва да ускорят прехода от изкопаеми горива. Това е много трудно в момента, но трябва да намерим начин да го направим", добави тя.

Междувременно Г-7 направи официално изявление, в което призова страните, които изнасят петрол и природен газ, да "действат по отговорен начин" и да увеличат доставките на международните пазари.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК