Гавра с бъдещето: Талибаните затвориха гимназиите за момичета в Афганистан

Обратът в политиката подсказва вътрешно разделение в групировката

24.03.2022 | 13:51 Редактор: Теодора Патронова

Тревожен сигнал дойде от Афганистан. Талибаните обявиха, че гимназиите за момичета ще бъдат затворени, часове след като бяха отворени за първи път от близо седем месеца.

Със сълзи започна учебния ден за момичетата в гимназиална възраст в Афганистан, след като талибаните се отметнаха от обещанието си и не позволиха на девическите училища да отворят врати.

"Какъв е нашият грях, че не ни дават да отидем на училище? Играят си с нашето бъдеще. Ние сме хора и имаме права", изтъкна една ученичка.

Администрацията на талибаните беше уверила, че учебните занятия за момичета над 6 клас в цялата страната ще започнат този месец. Според анализатори обаче, обратът в политиката подсказва вътрешно разделение в групировката и опит да се успокоят най-консервативните членове, които са срещу образованието на момичетата.

Официално ситуацията беше обяснена с липсата на униформи за момичетата, които да са в съответствие със "законите на шериата и афганистанските традиции".

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
Диана
преди 2 години
не драматизирайте! Хората нямат пари за ядене, седнали да плачат за образование - това е смешно..Когато разблокират сметките на Държавата в американските банки, сигурно ще има достатъчно пари и за образование, и за всичко..Образованието не е фатално, но гладът и студът - да!..Човек може и сам да се обучава в крайна сметка, ако наистина знанието му е проблемът, а не дипломата... Сигнализирай за неуместен коментар