Йодните таблетки изчезнаха от аптеките в Украйна, пускат още 2 млн.

Йодната профилактика се извършва еднократно през първите 6 часа след изтичане на радиация

22.03.2022 | 12:01 Редактор: Елеонора Танева
Йодните таблетки изчезнаха от аптеките в Украйна, пускат още 2 млн.

До часове Украйна ще получи над два милиона дози йодни таблетки. Това заяви председателят на комисията по здравеопазване на Върховната Рада Михаил Радуцки. Наличните количества изчезнаха от аптечната мрежа още в началото на войната. 

Радуцки уточни, че забавянето в доставките се дължи на логистични проблеми след руската инвазия. Същото е положението и с обезболяващи медикаменти, които се отпускат без рецепта. 

"Тези лекарства са предимно местно производство. Всички украински фармацевтични компании подновиха производството. През следващите дни ще има достатъчно препарати в аптечната мрежа", увери Радуцки в интервю за "Укринформ".

Той призова украинците да не се презапасяват с лекарства, за да не се стигне до недостиг на медикаменти.

По-рано зам.-министърът на здравеопазването Игор Кузин обясни, че йод трябва да се приема само в случай на изтичане на радиация - еднократно през първите шест часа от аварията. 

"Йодната профилактика се извършва еднократно при нужда. Сега няма смисъл да се използва йод. Това може само да навреди на вашето здраве", уточни Кузин.

Новината за доставките на йодни таблетки идва часове след като Джо Байдън заяви, че Путин обмисля използването на химически оръжия в Украйна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК