Бекъм даде профила си в Instagram на лекарка - тя показа Ада за новородените в Харков

Майки люлеят новородените в импровизирани болнични легла в мазето

21.03.2022 | 19:55 Редактор: Елеонора Танева

Футболната звезда Дейвид Бекъм даде профила си в Instagram на украинска лекарка, за да може тя да покаже на всичките му 71 милиона последователи ужасната картина на инвазията. И по-специално - преместеното родилно отделение в мазе, където всеки ден е борба за новия живот.

Доктор Ирина Кондратова е анестезиолог в АГ болницата в Харков - вторият по големина град в Украйна. Животът ѝ е борба за всяка глътка въздух - както става ясно от клиповете, които тя публикува в профила на Бекъм. 

Преди малко повече от три седмици болницата е ударена от ракета, а нейната работа вече се превръща в надпревара с времето.

"В мирно време ръководя перинаталния център в Харков. Аз съм детски анестезиолог. Днес ще ви покажа как работим по време на война. Бременните, родилките и бебетата им са преместени под земята още в първия ден на войната", споделя Ирина Кондратова.

Там е свалена и част от апаратурата. Майки люлеят новородените в импровизирани болнични легла в мазето. 

"За съжаление не можем да вземем бебета, които са в интензивното отделение, в мазето, защото разчитат на животоспасяващо оборудване", притеснява се анестезиологът.

В града с почти 1,400 млн. души население артилерийският огън и ракети са ежедневие. Сега там е останало едва половината от населението. А с риск за живота си лекарите продължават да работят под земята. Където обаче новият живот си проправя път. 

Световната здравна организация посочи, че от началото на войната е имало повече от 30 атаки срещу здравни заведения в страната. Един от най-жестоките се оказа въздушният удар срещу родилна болница в пристанищния град Мариупол. Родилка и бебето ѝ загинаха при ужасяващи условия след атаката. Самият Бекъм е посланик на УНИЦЕФ. 

"Моля ви - подкрепете тези уникални хора. Заедно можем да направим разликата", призова Бекъм.

А със съпругата му дариха 1 милион долара за украинските деца. 

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК