Нови жертви след обстрел на търговски център и блок в Киев, в Мариупол пият вода от радиаторите

Песков: Все още няма да има среща между Путин и Зеленски

21.03.2022 | 13:35 Редактор: Здравко Черкезов

ВСИЧКО НАЙ-ВАЖНО:

  • Три седмици и половина от началото на войната в Украйна руските сили продължават да правят опити да обкръжат столицата Киев. Тази нощ след обстрел над търговски център са загинали най-малко шестима души. 
  • В обсадения град Суми се появи информация за теч на амоняк от химически завод. На жителите в радиус от 5 км е наредено да се евакуират. Течът вече е овладян. 
  • Властите заявиха категорично – Украйна няма да свали оръжия и няма да напусне обсадния Мариупол в отговор на ултиматума на Русия градът да премине под техен контрол, за да отворят хуманитарните коридори. 
  • Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че все още няма да има среща между Путин и Зеленски, тъй като няма достатъчен напредък в преговорите. Не се очаква и спиране на огъня.

Мощна експлозия е разтърсила квартал на Киев, след като ракета е поразила търговски център. На десететажната сграда са нанесени сериозни щети. Има загинали. А спасителни екипи вадят оцелели изпод отломките.

Обстрел рано тази сутрин имаше и в Одеса, разрушени с няколко къщи. Според анализатори това е следващата цел на Русия. Превземането на града би изолирало икономиката на Украйна от търговските пътища през Черно море.  А Киев не се съобрази с ултиматума на Москва да предаде град Мариупол. 

"Няма да има капитулация, няма да свалим оръжие", категорична бе вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук. 

Руското министерство на отбраната призова Украйна до 5 часа тази сутрин писмено да обявят, че оставят Мариупол да бъде предаден на руските военни. Пристанищният град е изправен пред хуманитарна криза. Няма ток, интернет комуникации, невъзможни са и доставките на стоки от първа необходимост. Около 300 000 души са в капан. 

"Ние ясно виждаме, че целта на Путин е да умори от глад хората в Мариупол. Те топят сняг, за да си набавят вода, те пият вода от радиаторите, разберете - няма вода! Руснаците не пускат хуманитарни конвои да влизат в града", посочи депутатът от украинския парламент Дмитро Гурин.

А украинският президент Володимир Зеленски призова гражданите на Германия и цяла Европа да не спонсорират военната машина на Русия.

"Нито едно евро за окупаторите! Затворете всичките си пристанища за тях, не доставяйте стоки, откажете се от руските енергийни ресурси! Оказвайте натиск върху Русия да напусне Украйна! Без търговия с вас в Русия няма да има пари за тази война", заяви Зеленски.

В град Суми 50-тонен резервоар с амоняк в химически завод е бил ударен при руски обстрел. Наложена е евакуация на живущите в близост, но течът е овладян бързо. В Енергодар пък невъоръжени жители заявиха, че са готови на всичко, за да защитят земята си и излязоха на демонстрация.

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК