Майка на 12 деца загина на фронта в Украйна, в Чернигов разстрелват чакащи за хляб

Зеленски: В сърцето на Европа има нова стена - на свободата

17.03.2022 | 13:38 Редактор: Искра Ангелова

В 22-рия ден от войната в Украйна - отново бомби, разрушения и загинали. Киев и Москва с взаимни обвинения за обстрела срещу театър в центъра на град Мариупол, в който над 1000 души са се криели от ракетите и бомбите. Неизвестен брой хора се намират под развалините. Съобщава се, че има оцелели в бомбоубежището на сградата. 

Над 1000 души, много от които жени и деца, живеят в атакувания театър в Мариупол, търсейки убежище. Според властите сградата е била ударена от бомба с около 1000 кг експлозиви. Спътникова снимка показва, че на асфалта от двете страни на сградата е имало надписи "Деца".

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руските сили умишлено са се насочили към театъра в Мариупол заради това, че стотици хора се укриват там. В реч пред Бундестага той отправи остри критики към Запада.

"Отново сте зад стената. Не зад Берлинската стена, а в сърцето на Европа, където има свобода. Тази стена става все по-здрава с всяка осколка, която падне върху нашата земя в Украйна, с всяко решение, което не вземате. Не е достатъчно да се учат уроците на историята, те трябва да се прилагат на практика", настоя Зеленски.

В ранните часове на деня останки от ракета са поразили жилищна сграда в Киев. Руска ракета е ударила и сградата на учебно заведение в град Мерефа в Харковска област. Пострадали са и къщи наблизо.

На фронтовата линия е загинал е военен лекар - 48-годишната Олга Семидянова. Тя е майка на 12 деца, 6 от които са осиновени. Заради инвазията в Украйна американският президент Джо Байдън нарече Владимир Путин военнопрестъпник.

"Путин причинява ужасяващи разрушения на Украйна с бомбардирането на жилищни сгради, родилни отделения и болници. Тази жестокост възмути целия свят. Светът се обедини в подкрепа на Украйна и сме категорични - Путин трябва да плати много висока цена", отсече Байдън.

От Кремъл отговориха, че това е недопустима реторика за ръководител на държава, под чиито бомби са загинали хора от цял свят.

В град Чернигов пък 13 души са били убити от руски обстрел, докато са чакали на опашка за хляб.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК