Русия затяга примката около Мариупол, Зеленски поиска среща очи в очи с Путин

Преговорите са единственият шанс за Русия да намали щетите от собствените си грешки, заяви украинският президент

19.03.2022 | 13:44 Редактор: Ваня Кузманова

Руските сили "затягат примката" около Мариупол, докато хуманитарната криза в пристанищния град се задълбочава. Продължават бойните действия в други точки на Украйна. 

С думите "време е за разговор" украинският президент Володимр Зеленски отново поиска от руския си колега Владимир Путин да седнат на масата за преговори. 

"Преговорите за мир и сигурност за Украйна са единственият шанс за Русия да намали щетите от собствените си грешки. Време е да се срещнем. Време е за разговор. Време е да възстановим териториалната цялост и справедливостта за Украйна", посочи Зеленски. 

В разговор с германския канцлер Олаф Шолц руският президент от своя страна обвини властите в Киев, че спъват мирните преговори с "нереалистични предложения". Москва обаче остава отворена за преговори, е подчертал Путин.

На терен - тежки сражения продължават да се водят в редица градове. Най-концентрирано разположение на руски сили има във Волноваха, Мариупол, Херсон, Николаев. В Мариупол боевете вече са достигнали центъра на града, съобщи кметът. По думите му това възпрепятства опита за спасяване на хората, затрупани под разрушения от въздушни удари театър.

Мариупол, със стратегическото си местоположение на брега на Азовско море, е мишена на руските сили от началото на войната. Вчера украинското министерство на отбраната съобщи, че те са затегнали хватката си около пристанището на града и временно е бил загубен достъпът до морето. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
6 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 2 години
Кой си ти бе,та ще искаш среща с Путин? Подписвай бързо безусловна капитулация и бягай за Израел преди да са те хванали....изкукуригал "президент" Сигнализирай за неуместен коментар