Бой за захар в магазините в Русия, горивата им излизат без пари

Обикновеният руснак се страхува да каже какво мисли - "Ще ме вкарат в затвора за 15 години, ако отговоря нещо грешно"

17.03.2022 | 19:03 Редактор: Елеонора Танева

Икономиката на Русия преживява истински срив на третата седмица от началото на войната в Украйна. Хранителните стоки са поскъпнали значително. Захарта вече почти изчезна от рафтовете, а в социалните медии се появиха кадри от напрежение в магазините. 

Руснаците се впуснаха в битка за захар - увеличението на цената за седмица е с почти 13%. Ако преди година един пакет е струвал около 40 рубли, сега вече е двойно - близо 80, или 1,40 лв. 

Националната статистика Росстат само за периода 5-11 март регистрира най-голямото покачване на цените от 1998 г. насам. 

Една от най-големите вериги хипермаркети обяви, че увеличава собственото производство на захар, за да задоволи търсенето, което е скочило 24 пъти за седмица. Прокуратурата пък започна проверка на поскъпването и дефицитите. 

"Идваме да купим захар. Тук представител на магазина каза, че всеки може да купи до 5 кг. Всичко става доста организирано", сподели клиент. 

Хората се питат къде отиде захарта, която доскоро отлежаваше с месеци на рафтовете, а сега се превърна в стока от първа необходимост. Според експертите причината не е само в паникьосаните руснаци, но и в самия пазар.

"Миналата година държавата регулираше цените на захарта. В резултат на това цената на покупките на едро стана по-висока от тази на дребно. Звучи необичайно, но е факт. Магазините не можеха да начисляват голяма надценка върху захарта. Но за сметка на това никой не ограничаваше търговците на едро, затова и те вдигнаха цените", обясни председателят на Руската асоциация на търговията на дребно Андрей Карпов.

Правителството вече обяви, че ще въведе забрана за износ на зърно и захар до края на лятото. И очакванията са цените на тези стоки в Русия да паднат. Данните показват, че за една година хлябът е поскъпнал с 37% - вече е близо 70 рубли, или 1,20 лв. За същия период шоколадът е поскъпнал със 138 на сто - вече е почти 1,50 лв. 

Още по-бързо растат цените на техниката. Но все пак има и стоки, които са поевтинели - например горивото. За това също има обяснение - след началото на войната в Украйна много страни отказаха да купуват руски петрол и той бе пренасочен към вътрешния пазар. В резултат на това бензинът и дизелът поевтиняха. Заради липсата на западни туристи спаднаха и цените в руските хотели. Пред забранения в Русия информационен сайт "Медуза" икономист от Мелбърнския университет посочи, че резултатите от наложените санкции и срива на рублата са видими. 

"Руснаците вече изпитват икономически затруднения – губят работата и бизнеса си. А историята показва, че в Русия рейтингът на президента в дългосрочен план се определя именно от икономиката. Но и още нещо - когато питат хора дори по телефона за социологически проучвания, те казват: "Ще ме вкарат в затвора за 15 години, ако отговоря нещо грешно", коментира научният сътрудник в Мелбърнския институт Максим Ананиев.

И още един аспект от санкциите - Русия ще патентова търговска марка, която да замени McDonald's на територията на Руската федерация. Новата марка се нарича "Чичо Ваня".

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
"Дядя Ваня" - ша умра. Тия връщат комунизма с гръм и трясък. Важно е ние от коя страна на завесата ще се окажем, когато тя се спусне. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
К. Ш.
преди 2 години
Я пак коя икономила се срива?! България без санкци си такова таковата. ЕС наложи санкциите пък се получи бумеранг.60% от написаното са глупости. Имам приятел който работи в Москва. Моонтажник на климатици. Взема 1200$, каза че газта е 7ст или 4 цента. И я пак да сметнем1200:0.04=4 000л газ а в България да кажем същата професия е 1500лв1500:1.8= 833л газ Цените на продуктите каза че нямат много разлика спрямо България. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
запознат
преди 2 години