Зеленски към Конгреса на САЩ: Когато мислите за Украйна, си спомнете 11 септември

Много ли е да поискам затваряне на въздушното пространство над Украйна, за да се спасят хора, попита президентът

16.03.2022 | 16:47 Редактор: Елеонора Танева

Украинският президент Володимир Зеленски призова американският конгрес за изграждане на нов международен съюз "Обединени за мир", който да реагира в рамките на 24 часа с финансова подкрепа, санкции , оръжие и хуманитарна помощ за разрешаването на военни конфликти.

"Имаме нужда от вас веднага, спомнете си Пърл харбър, спомнете си атаките на 11 септември, когато мислите за Украйна", призова украинският президент. 

Той благодари за подкрепата от началото на войната, но настоя за още санкции срещу Русия и допълнителна помощ.

"Много ли е да поискам затваряне на въздушното пространство над Украйна, за да се спасят хора? Нещо, чрез което Русия няма да може да тероризира нашите градове. Ако е толкова много - предлагаме алтернатива. Знаете каква отбранителна система ни трябва. Знаете колко е важно използването на бойни самолети, за да защитими хората и земите си", заяви Зеленски.

Докато Зеленски говореше пред Конгреса за извършени военни престъпления от страна на Русия, руският президент Владимир Путин също заговори за престъпления. 

"Властите в Киев убиват безразборно, по площадите, с фанатизма на настървението. Както фашистите, които в последните дни на Третия райх, се опитват да вземат със себе си в гробовете колкото се може повече невинни жертви", заяви Путин.

Часове преди острите изказвания, Киев и Москва дадоха сигнал, че напредък в преговорите за постигането на мир има. Украйна обаче е отхвърлила предложението на Кремъл да стане неутрална държава по модела на Австрия или Швеция.

"Позицията ни в преговорите е доста конкретна – законово проверени гаранции за сигурност; прекратяване на огъня; изтегляне на руските войски", заяви съветникът на президента Володимир Зеленски, Михайло Подоляк.

Всичко това е възможно само при пряк диалог между лидерите на Украйна и Русия. 

"Винаги има шанс за мир. Окуражен съм от известната промяна в реториката", каза външният министър на Русия Сергей Лавров.

В същото време не спират атаките по редица украински градове. В столицата Киев ракета порази многоетажна жилищна сграда. Американското посолство в Киев съобщи, че 10 души са били убити, докато са чакали на опашка за хляб в град Чернигов, в Северна Украйна. Тежко остава положението в Маруипол.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 1
Гост
преди 2 години
Фашист мръсен ти мислиш ли за хората които убивате и живи горите за тебе требва контрационен лагер да затворят Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
Истина
преди 2 години
Не съм за Путин, но като си помисля какви фашисти са украинците, смятам, че всички трябва да се замислим. Трябва да отдадем почит за загиналите бесарабски българи, сред които в имало и деца. Най-много ме притеснява факта, че ние сме си мълчали, все че нищо не е станало?!?!? Защо се е допуснало това?!?!? Моето мнение е, че ние сме зле управляване колония на американското посолство, което има за цел да ни унищожава, понеже и трябва нашата територия. ако го допускаме това? Защо не се опълчим! Мир!! Сигнализирай за неуместен коментар