България и Румъния: Да се побърза с изграждането на интерконектора с Гърция

Необходимо е да помислим сериозно за своята сигурност, заяви Радев

15.03.2022 | 18:44 Редактор: Здравко Черкезов

Сигурността на Балканите и задаващата се хуманитарна криза с бежанците от войната в Украйна бяха във фокуса на разговорите между българския президент Румен Радев и румънския му колега Клаус Йоханис. 

Необходимо е България сериозно да помисли за своята сигурност. Затова Радев настоял правителството да насочи вниманието си към поддръжката на наличните самолети:

"Не е тайна, това се споделя от министерството на отбраната, че летателният ресурс на двигателите на МиГ-29 е ограничен, да речем около година. Доставката на първия транш на 8 самолета F-16 вече отива 2025 година и след нея и дори с тези осем самолета, като ги получим, дежурства не можем да носим. Втори транш, ако има такъв и ако дойде, отива след 2030 година. И тогава какво правим от края на тази година да речем до 2030 година? Ще стоим и ще се молим на нашите съюзници да ни охраняват небето ли", пита реторично президентът.

Усложнената ситуация в югоизточния регион вследствие на войната в Украйна беше основният фокус на срещата между Радев и румънския му колега Клаус Йоханис:

"Сега се обсъжда създаването на бойна група, която представлява постоянно присъствие на НАТО в Румъния и е известно, че Франция е готова да бъде страна рамка", заяви Йоханис. 

"Трябва да мислим в перспектива и да мислим за всеки един риск. Прелитат дронове. Имаме удари, нанасяни на километри от полската граница. Което е притеснително. Има притеснения за Молдова. Рисковете са налице. Затова са нашите съвместни усилия", коментира Радев.

След края на срещата президентите на България и Румъния поискаха да се побърза с изграждането на интерконектора с Гърция.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Президентство на РБ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК