Зеленски предупреди Европа, че е мишена на Путин и войната в Украйна е само началото

"Искаме да имаме надеждни гаранции за нас и следователно за вас", каза украинският президент

15.03.2022 | 15:05 Редактор: Жаклина Иванова
Зеленски предупреди Европа, че е мишена на Путин и войната в Украйна е само началото

Украинският президент Владимир Зеленски се обърна към лидерите на Обединените експедиционни сили на Обединеното кралство (JEF) чрез видео, предупреждавайки: "Всички ние сме мишени на Русия и следователно всичко ще върви срещу Европа, ако Украйна не устои, така че бих искал вас да помогнете на себе си, като ни помогнете."

На 20-ия ден от войната в Украйна Зеленски каза: "Правим всичко възможно, за да получим реактивните изтребители и системите за противоракетна отбрана, от които страната се нуждае".

"Искаме да имаме надеждни гаранции за нас и следователно за вас", изтъкна украинският президент на срещата в Лондон, организирана от британския премиер Борис Джонсън. Присъстваха и лидерите на Дания, Финландия, Естония, Исландия, Латвия, Литва, Холандия, Швеция и Норвегия.

"Все още можем да спрем убийствата на хора и това е нещо, което можем да направим заедно – да спрем унищожаването на демокрацията и да го направим сега на нашата земя, иначе те ще дойдат и при вас", настоя той.

В призива си за съдействие Зеленски добави, че руските пропагандисти "продължават да казват, че войната в Украйна е само началото... те се страхуват и други европейски страни ще дойдат, те казват това сега и споменават много от вас, които ме слушат в момента."

Зеленски изрази и разочарованието си от НАТО заради отказа им да въведат зона, забранена за полети, пише dnes.bg. Лидерът на Украйна заяви, че НАТО е "най-силният съюз в света" – но "някои от членовете на този Алианс са хипнотизирани от руската агресия".

"Чухме много разговори за Третата световна война, че уж тя може да започне, ако НАТО затвори украинското небе за руски ракети и самолети и следователно хуманитарната зона, забранена за полети, все още не е създадена", каза той.

"Това позволява на руската армия да бомбардира мирни градове и да взривява жилищни блокове, болници и училища. Четири многоетажни сгради в Киев в ранната сутрин бяха бомбардирани, десетки са загинали", подчерта Зеленски.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Българка
преди 2 години
Не съм категорично за Путин, осъждам войната, но не мога да отбележа факта, че украинския народ, този който се смята за такъв, че нес фашисти. Та, там има фашистки организации. Като знам, а и вие, които го четете, какво направиха украинците в Донбас, като стреляха по деца, възрастни, хора, които се спираха за бесарабски българи, смятам, че им се връща. Който вади нож, от нож умира. Не сте ми вие украинци приятни, що се отнася до действията ви. Сигнализирай за неуместен коментар