Зеленски: Руските войски бягат и изоставят оборудване, браним Украйна с тяхното оръжие

Мощни атаки срещу военни и цивилни в Киев, Одеса, Днипро и Мариупол

15.03.2022 | 13:33 Редактор: Тодор Петров

В 20-ия ден на войната в Украйна руските удари и обстрели по украински градове не спират. Силни експлозии разтърсиха рано тази сутрин западните покрайнини на украинската столица Киев. 

Поразен е 15-етажен блок, в който възникна и пожар. Украинските власти твърдят, че ракетите са били изстреляни от беларуска страна, но това твърдение засега не е потвърдено от независим източник. Най-малко двама души са убити, спасителите търсят блокирани в сградата.

От днес до 17 март в града отново е в сила комендантски час, съобщи кметът Виталий Кличко. Столицата се готви за обсада. 

"Така изглежда руската война срещу цивилни. Разрушени сгради, разрушена инфраструктура, ударени градски автобуси. Това е войната, която Русия започна. Това е Киев. Много животи бяха отнети. Войната на Путин срещу Украйна", заяви Кличко.

Бежанците от Украйна вече надхвърлиха 3 милиона, сочат данните на ООН.

През нощта са зачестили и руските удари по северозападните предградия на столицата - Ирпен, Гостомел и Буча. Сирени за въздушно нападение прозвучаха освен в столицата, също в Одеса на юг, в централната част на страната и в района на Хмелницки на запад. Обстрел през нощта е нанесъл огромни щети на летището в източния украински град Днипро. 

Под жестока обсада остава Мариупол, където жертвите от началото на войната вече са над 2500. Украинските части отблъскват руските опити да превземат пристанищния град. Конвой със 100 тона провизии все още се намира в Бердянск и не може да стигне до обсадения Мариупол. 

Вчера за първи път е имало евакуация с лични автомобили от града. Там положението е най-тежко от цяла Украйна. Около 160 автомобила са напуснали. Засега няма други признаци за морски десант от руски сили в района на Черно море. 

Източният град Харков беше тежко обстрелван тази нощ. Във видеообръщение тази нощ украинският президент Володимир Зеленски каза, че руските войски са объркани и врагът не е очаквал такава съпротива. 

"Те бягат от бойното поле, изоставят оборудването си. Ние взимаме трофеите и ги използваме, за да защитаваме Украйна. Днес руските войски са един от доставчиците на оборудване за нашата армия. Те дори не можеха да видят това в кошмарите си", заяви Зеленски. 

Премиерите на Полша, Словения и Чехия пристигат в Киев за среща със Зеленски. Кортежът с тримата министър-председатели вече е пресякъл границата с Украйна, съобщи полското правителство. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК