Русия: 16 000 доброволци са готови да се включат в конфликта в Украйна

"Има положително развитие в продължаващите преговори между руски и украински официални лица", заяви Владимир Путин

11.03.2022 | 17:53 Редактор: Жаклина Иванова

Има положително развитие в продължаващите преговори между руски и украински официални лица. Това заяви президентът Владимир Путин по време на среща с беларуския си колега Александър Лукашенко. В същото време Русия набира доброволци, включително от Близкия изток, които да се включат във войната в Украйна.

"Със сигурност ще Ви информирам за ситуацията в украинска посока и преди всичко за това как вървят преговорите в момента, които сега се водят почти ежедневно. Там има определени положителни развития, както нашите преговарящи ми съобщиха", заяви Путин.

По-рано днес Путин участва и в заседанието на Съвета за сигурност на Русия, където даде зелена светлина за набирането на доброволци за Украйна.

"Ако има хора, които искат по собствено желание, а не за пари, да дойдат да помогнат на живеещите в Донбас, тогава трябва да им дадем това, което искат. Да им помогнем да стигнат до зоната на конфликта", подчерта президентът на Русия.

Министерството на отбраната на Русия разпространи кадри на доброволци от Близкия изток и заяви, че 16 000 души са изразили готовност да се включат в конфликта.

Според президента на Украйна Володимир Зеленски обаче, отбраната на страната му е стигнала до стратегическа повратна точка и върви към победа.

"Това е Отечествената война. Врагът събира резервисти, наборници и сирийски наемници из цяла Русия, за да ги хвърли в Ада на войната", каза той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отново изключи създаването на зона, забранена за полети на Украйна. По думите му това би създало предпоставка за пряк конфликт между Алианса и Русия.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК